Megbukott a Smer--Most-Híd csendeskoalíció.  Tarthatatlanná vált a kisebbségi kormánybiztos pozíciója.

Mint ismert, kulturális támogatási szerződések százai várnak aláírásra, minek következtében szlovákiai magyar kulturális szervezetek tucatjai kerültek a megszűnés szélére, többüket már a végrehajtó fenyeget.

Az MKP kezdettől fogva állította, hogy kudarcra van ítélve a Smer és a Most-Híd kisebbségi ügyekben megkísérelt együttműködése. Végérvényesen beigazolódott korábbi állításunk, hogy a megfelelő jogosítványok nélküli kisebbségi kormánybiztos a szlovákiai magyar közösség szempontjából káros kombináció. A Most-Híd és annak kisebbségi főbiztosa nemcsak a pénzügyi támogatások ügyében vallott kudarcot, hanem a következő témákban is:

  • A vasúti kétnyelvűség ügyében továbbra sincs megoldás, pedig A. Nagy László október végére ígérte a kérdés rendezését.
  • A Most-Híd Dušan Čaplovič oktatási miniszternél és más Smer-es politikusnál tett látogatása és közbenjárása sem hozott megoldást a Selye János Egyetem lehetséges leminősítése ügyében.
  • A kisebbségi nyelvhasználati törvényből eredő jogok sokasága továbbra sem érvényesíthető a gyakorlatban, pl. a kétnyelvű adatlapok döntő többsége hiányzik a hivatalokban.
  • Az eleve elégtelen kormánybiztosi jogköröket pár hete még tovább faragták. Már nem ő nevezi ki a kulturális pályázatokat elbíráló bizottságok tagjait, és a kormány Nemzetiségi Tanácsában is lefokozták, elnök helyett már csak egyszerű tag.

A Most-Híd kormánybiztosán keresztüli inkompetens hozzáállásának az egész szlovákiai magyar kulturális élet látja kárát. Az MKP ezért felszólítja a Most-Híd vezetőségét, hogy ne csak lebegtesse, hanem azonnali hatállyal hívja vissza A. Nagy Lászlót posztjáról.

Berényi József, az MKP elnöke

Pozsony, 2012. november 6.

Címkék: Berényi József ,