Szlovákia Városainak Uniója az eSlovensko Polgári Társulással közösen évente meghirdeti az Arany Címer versenyt. Az idei kiírásban Zachariaš István, Szepsi MKP-s polgármesterét különdíjjal jutalmazták.

A verseny célja a szlovákiai önkormányzatok informatikai fejlesztésének fellendítése, a tapasztalatcsere és az új kommunikációs technológiák kihasználásának elősegítése annak érdekében, hogy emeljék a megyék, települések, önkormányzatok elérhetőségének színvonalát.
Három kategóriában hirdettek győztest. Az Eperjesi kerület győzött a megyék között, Pozsony a városoknál, a falvaknál pedig Klátova Nová Ves. A fővárosi honlapé a fődíj is, az ún. Grand Prix Arany Címer.
A különdíjaknál két személyt jutalmaztak. Lucia Mušková gazdasági szakértőt és Zachariaš Istvánt, Szepsi polgármesterét - a szlovákiai önkormányzatok EGovernmentje (elektronikus kormányzás) területén kifejtett sokéves munkáért.

Zachariaš István villamosmérnök 1990 óta megszakítás nélkül tölti be Szepsi polgármesteri tisztségét, emellett további széleskörű közéleti tevékenységet folytat. 1991-től a Szlovákiai Falvak és Városok Társulásának (ZMOS) elnökségi tagja, az Informatikai szekció elnöke, 1991-től a Kassa-környéki Falvak és Városok Társulásának elnöke, 2007-től a Városi Önkormányzat megbízása alapján a Moldava Park R.t. Igazgató Tanácsának tagja, 2007-től a Megyei Önkormányzat megbízása alapján az Interhotely, R.t. Igazgató Tanácsának tagja, 2007-től az Európa Parlament tanácsadó testületének, a Régiók Bizottságának rendes tagja, a Szlovákiai Falvak és Városok Társulása küldöttjeként. A Régiók Bizottságában két bizottság: a COTER – a „Területi Kohéziós Politika szakbizottság és a DEVE – a „Fenntartható Fejlődés” szakbizottság tagja. 2006-ban, a VI. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján megkapta a Polgármesteri Ezüstlánc Díjat, amelyet a község érdekében és a magyar önkormányzatok fejlesztéséért ítél oda a Kuratórium kétévente egy magyarországi és egy külföldi polgármesternek.

Gratulálunk Zachariaš Istvánnak.