Október 23-án Budapesten a Parlamentben Magyar Becsület Rend kitüntetést kapott Tamás Aladárné Szűcs Ilona, Balogvölgy tanítónője. Ilonka néni a Magyar Becsület Rend első kitüntetettje.

Az állami elismerést Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében Áder János államfő adta át, Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat és hősiesség elismerése jeléül.

Az ünnepélyes kitüntetés átadására az országház Munkácsy-termében került sor délután három órai kezdettel. A családtagok mellett Felvidékről jelen volt Berényi József, az MKP elnöke, a Rimaszombati járás küldöttsége: Auxt Ferenc, az MKP járási elnöke, Bán Zoltán, a Gömöri Református Egyházmegye főgondnoka és Juhász István, gömöri mecénás Hanváról. Az ünnepségen részt vett Šimko József, Tamás Ilonka néni lakhelyének, Rimaszombat városának polgármestere, s nem utolsó sorban tiszteletét tette, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán és főtitkára Szunai Miklós is.

Az ünnepélyes átadás résztvevőit Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölte. Méltatta Ilonka néni életútját, példaképként állította minden magyar elé. Majd Ilonka néni nagy meghatottsággal vette át Áder János államfőtől a kitüntetést, s miután megköszönte, fogadta a gratulációkat. Ilonka néni említést tett a sorstársakról is, akik szintén küzdenek a jogfosztásokkal szemben. Az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő magyar törvénymódosítást követően, Anikó lányával együtt kérvényezte a magyar állampolgárság felvételét. Emiatt Szlovákia megfosztotta őt szlovák állampolgárságától. Több mint egy éve egyik élharcosa annak, hogy a magyarságukat nyíltan vállaló felvidékiek a magyar állampolgárság felvételét követően megtarthassák szlovák állampolgárságukat is.
Délután negyed ötkor a központi állami ünnepségre a Parlament elé Orbán Viktor a Magyar Becsület Renddel frissen kitüntetett Ilonka nénivel karonfogva vonult ki, ahol nagy tömeg várta őket. A miniszterelnök itt is bemutatta Ilonka néni életútját, és köszönetet mondott azért, amit a magyar nemzetért tett. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy 100 éves kora ellenére Ilonka néni aktív tagja a rimaszombati közéletnek, tagja az MKP-nak, alapítója és aktív vezetője a Wass Albert nyugdíjas klubnak. A kormányfő kiemelte, hogy Ilonka néni megélte a múlt század legnehezebb időszakait. A történelem szeszélyei folytán ötször változott az állampolgársága úgy, hogy szülőföldjét sosem hagyta el és mindig magyar maradt.
A magyar miniszterelnök után Tamás Ilonka néni is szólt az ünneplőkhöz, felvidéki sorstársai nevében köszöntötte a nagy tömeget.

Berényi József, az MKP elnöke lelkesen nyilatkozott Tamás Ilonka néni kitüntetésével kapcsolatban: „Óriási megtiszteltetés az egész Felvidék számára, hogy az első Magyar Becsület Rendet éppen Tamási Ilonka néni kapta. Gondolom, senki sem vonja kétségbe, hogy a lehető legjobb döntés volt a magyarságáért rendíthetetlenül kiálló egykori tanítónő legyen az első becsületrend tulajdonosa.”

Gratulálunk Tamás Ilonka néninek!