Az Európai Néppárt (EPP) Bukarestben tartott 21. kongresszusán az őshonos kisebbségekkel kapcsolatban is fontos lépés született - tájékoztatott erről Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke.

"Az Európai Néppárt programtézisei közé bekerült az őshonos kisebbségek védelme is. Ezt egy nagyon komoly eredménynek tartom, hiszen eddig a kisebbségekről szóló európai dokumentumok nem tettek különbséget az őshonos kisebbségek és a bevándorlók között. Tulajdonképpen ez az egyik oka annak, hogy eddig nem működött igazán hatékonyan az európai kisebbségi modell. A Fidesz, KDNP, RMDSz és az MKP már korábban is kezdeményezte, hogy az őslakosok helyzetét külön kell kezelni a bevándorlókétól. Most végre előre jutottunk ezen a téren is, természetesen még sok további megoldandó feladat van az európai kisebbségpolitikában" - mondta Berényi József, aki szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a néppárti kongresszus egyik házigazdájaként nagy munkát végzett az eredményes tárgyalások érdekében.

Az Európai Néppárt kongresszusa újabb három évre Wilfried Martenst választotta elnökévé, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem indult az alelnöki tisztségekért folyó választásokon. Figeľ megpályázta a posztot, de nem volt eredményes. Mint ismeretes, az MKP is tagja a 73 európai jobboldali pártot tömörítő Európai Néppártnak, képviselői ott dolgoznak a néppárt európai parlamenti frakciójában. Berényi József elmondta, a Magyar Közösség Pártja azt szorgalmazza, hogy Szlovákiában is működjenek együtt azok  a pártok, amelyek az Európai Néppárt tagjai. Erről Bukarestben tárgyalásokat folytatott Ján Figeľlel, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnökével, és ma Pozsonyban Ján Frešoval, az SDKÚ-DS elnökével is. Az MKP kivenné a részét a szlovákiai népi platform munkájából, az együttműködés konkrét formái már a megyei választásokon és a köztársasági elnökjelölt állításakor megjelenhetnek.

Az Európai Néppárt kongresszusán nem volt szó a Most-Híd felvételéről. Ez egyébként nem is a kongresszus, hanem a kibővített elnökségi ülés hatásköre, amely természetesen Bukarestben is ülést tartott. Egy koszovói jobboldali párt felvételéről döntöttek csak. Mint ismeretes, a Most-Híd is pályázik, hogy tagja legyen az Európai Néppártnak. "Az MKP-nak komoly súlya lehet a döntéshozatalban. Ha sor kerül a Most-Híd felvételének kérdésére, milyen álláspontra helyezkednek majd?" - kérdeztük az MKP elnökét. "A szlovákiai népi platform és az Európai néppárti tagság összefüggnek. Ha ők segítenek abban, hogy a szlovákiai népi platform munkájában a Magyar Közösség pártja is részt vegyen, az MKP is támogathatja a Most-Híd EPP-tagságát" - mondta Berényi József.

Ján Fígeľ Berényi Józseffel és Csáky Pállal

(Felvidék.ma, ON)