Orbán Viktor miniszterelnök ma hivatalában fogadta Berényi Józsefet, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnökét.

A magyar kormányfő holnap szlovák kollégájával, Robert Ficoval találkozik, és – bár a megbeszélésen főként a két ország gazdasági kapcsolatairól lesz szó – a tárgyalás előtt tájékozódni kívánt a felvidéki magyarság helyzetéről.

Berényi József tájékoztatta Orbán Viktort a Selye János Egyetem szlovákiai leminősítésével, illetve a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről. A megbeszélésen szó volt a Benes-dekrétumok kollektív bűnösséget érintő részeinek az Európai Parlamentben elindult megtárgyalásának szlovákiai visszhangjáról is.
Az MKP elnöke ismertette a miniszterelnökkel a szlovákiai magyar szervezetek szeptember 25-én aláírt közös politikai nyilatkozatának tartalmát, mely rögzíti a kulturális és regionális önkormányzatiság szükségességét. Orbán Viktor a dokumentumban foglalt elemeket nélkülözhetetlennek nevezte a felvidéki magyarság megmaradásához és gyarapodásához - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Pilisszentkereszten találkozik, ahol együtt adják át a Pilisi Szlovákok Központját. A kormányfők ez alkalomból kétoldalú megbeszélést is folytatnak, és a tervek szerint közös nyilatkozatot is aláírnak.