Az Ópusztaszeri Emlékparkban szombaton felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékművét. A rendezvényen Orbán Viktor magyar miniszterelnök a határon túli magyarok képviselőivel is találkozott.

A csaknem tíz méter magas emlékművet Orbán Viktor, B. Nagy László kormánymegbízott és az alkotó Matl Péter kárpataljai szobrászművész leplezték le. Az emlékmű tetején egy kitárt szárnyú, 210 cm magas bronz turulmadár van, karddal a karmai között, egy faragott mészkő oszlop tetején. Az oszlop voltaképpen egy obeliszk, oldalait indás mintázat övezi, melynek bimbói a történelmi vármegyék bronzból öntött címerei. Matl Péter azért választotta a turulmadarat az egység szimbólumának, mert ahogyan a mondabeli madárnak sem jelentenek akadályt a térképen létező országhatárok, ugyanúgy áthidalható a Verecke-Munkácsi várhegy-Ópusztaszer közötti távolság is.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében emlékeztetett arra, hogy a Turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe. "Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál a Turul madár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe". Hangsúlyozta: ez az emlékmű azt üzeni, hogy egyetlen anyaország létezik, az, amely képes minden magyart a trianoni határokon innen és túl egyetlen közösségben egyesíteni. "Az, aki tud olvasni a jelekből, olvashatja. Új törvények világa közeledik az európai kontinens felé. Ennek a formálódó új világnak első parancsolata így hangzik: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak, vagyis az erős nemzetek tagjai összefognak, a gyenge nemzetek széthullanak. Azt kívánom minden magyarnak, legyen füle a hallásra, és olvasson a jelekből! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor.

Az Ópusztaszeri Emlékpark a 21. századi technika vívmányait felhasználva hozza a fiatalok számára is élményszerű közelségbe a honfoglalás idöszakát és a kora középkor Magyarországát. "Ópusztaszer az új szobor, a Feszty-körkép és a hamarosan megvalósuló fejlesztés által a magyar történelem és a népi hagyományok élő történelemkönyvévé válhat, és olyan hellyé, ahol minden magyar embert megérinthet a nemzeti összetartozás érzése" - B. Nagy László kormánymegbízott.

Az egész napos rendezvény több száz érdeklődőt vonzott az emlékparkba. Volt országos pásztortalálkozó, Mihály-napi vásár. Az ökumenikus istentiszteletet Böjte Csaba ferences szerzetes és Orosz Attila bácskai református esperes tartották.

A rendezvényre a határon túli magyarok is nagy számban megjelentek. Közülük csaknem százan korábban kérvényezték a magyar állampolgárságot, és most letették állampolgársági esküjüket is. A réstvevők megtekintették a híres Feszty-körképet is. A Felvidékről is sokan utaztak Ópusztaszerre, köztük a Csemadok országos elnöke Hrubík Béla és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf is. A Magyar Közösség Pártját Berényi József pártelnök, Szigeti László és Őry Péter alelnökök képviselték, a helyszínen találkoztak és eszmecserét folytattak Orbán Viktor miniszterelnökkel is. (Felvidék.ma, FN)

Címkék: Orbán Viktor