A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából fejet hajtunk és koszorúzunk, emlékezve azokra a honfitársainkra, akik hét évtizeddel ezelőtt a fasizmus áldozataivá váltak. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a szeredi városi parkban emelt emlékműnél rótta le kegyeletét az áldozatok emléke előtt, határozottan elutasítva az erőszak minden fajtáját.

Berényi József, az MKP elnöke megyei alelnökként vett részt a megemlékezésen, és mondott ünnepi beszédet, hangsúlyozva a ma emberének óhaját, hogy a háború embertelenségei soha többé ne ismétlődjenek meg.

1941. szeptember 9-én adta ki a szlovák kormány a Zsidókódexet, amely a zsidó lakosság társadalmi és gazdasági leépítésére irányuló intézkedéseket összegezte. A dokumentum értelmében egy év múlva elkezdődött a zsidó lakosság deportálása a megsemmisítő táborokba. A korábbi korlátozások és tilalmak rendszerére kapcsolódó rendelet tovább korlátozta a zsidók polgári, vallási és alapvető emberi jogait. A náci minta alapján kidolgozott kódex Európában a legdurvább zsidóellenes jogi intézkedés volt. Berényi József hangsúlyozta: „Szeptember kilencedike figyelmeztetés a számunkra, hogy semmilyen törvénynek és rendeletnek nem szabad senkit megkülönböztetnie vallása, származása, etnikai hovatartozása vagy szociális helyzete alapján. A jogi normáknak mindenkit egyformán kell szolgálniuk. Ma azért is gyűltünk össze, hogy kifejezzük óhajunkat, hogy szabad, erőszakmentes és diszkrimináció nélküli életet kívánunk élni.”
A kegyeleti megemlékezés végén a résztvevők a holokauszt ártatlan áldozatainak emlékhelyén gyertyát gyújtottak és elhelyezték a koszorúikat.

1509_holo1 1509_holo2 1509_holo3 1509_holo4

Az MKP sajtóosztálya