A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2010. május 26-án, gyorsított eljárásban elfogadta a 250/2010 sz. törvényt, amellyel módosította az állampolgárságról szóló törvényt. A módosított törvényi rendelkezések értelmében a szlovák állampolgárság elveszik a külföldi állampolgárság kifejezett akaratnyilvánítás alapján való megszerzésével is. Az említett törvénymódosítást egyfajta reakciótörvénynek tekinthetjük, amely a Magyarországon bevezetett egyszerűsített honosítási eljárásra reagált.

A Magyar Közösség Pártja ellenzi a politikailag motivált, meggondolatlan és kivitelezhetetlen törvényhozást. Véleményünk szerint az említett törvényi rendelkezés alkotmányellenes, ugyanis az érintett személyt akarata ellenére megfosztja állampolgárságától, hiszen az érintett személy akarata egy más ország állampolgárságának megszerzésére irányul, nem pedig a szlovák elvesztésére. A rendelkezésből eredő jogi esetek sok polgár életét nehezítették meg. Az érintettek állandó jogi huzavonák, rendőrségi meghallgatások, bírósági eljárások mellett, bizonytalanságban és félelemben élik mindennapjaikat. Mindezt úgy, hogy a más módon megszerzett kettős állampolgárság (pl. házasság útján) engedélyezett.

A Szlovák Köztársáság Belügyminisztériuma által nyilvánosságra hozott adatok alapján eddig 2754 személytől lett megvonva a szlovák útlevele. Az érintettek száma viszont ennél vélhetően sokkal magasabb. Nagy-Britannia kiválásával az Európai Unióból ez a szám rohamosan megnőhet, hiszen becslések szerint megközelítőleg 100 000 szlovák állampolgár (köztük felvidéki magyarok is) él Nagy-Britanniában. Brit adatok alapján ezek közük 4000 már rendelkezik brit állampolgársággal is.

A Magyar Közösség Pártja egyértelműen kiáll és támogatja az A. Zemanová, O. Dostál, V. Dubačová, E. Jurzyca, M. Klus, P. Osuský, Z. Zimenová által benyújtott törvénymódosítási javaslatot, amely el kívánja törölni az állampolgárságról szóló törvény idézett alkotmányellenes rendelkezéseit. Egyben felszólítja a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa demokratikus és józan képviselőit, hogy támogassák a beadványt!

JUDr. Nagy Dávid, LL.M.

Megjegyzés: A szerző az MKP európai parlamenti képviselőjelöltje