Május 9-én Csatán (Lévai járás) is megemlékeztek a világháborúk hőseiről, áldozatairól. A szentmisét Gyurcsó Zoltán esperes tartotta, majd kiállítás, koszorúzás és színházi bemutató volt a megemlékezés programja. Beszédet mondott Berényi József, a Magyar Közösség Pártának elnöke.

A kultúrházban a Kossuth-díjas Boráros Imre vezette színháztársulat bemutatta Csáky Pál (ma az MKP európai parlamenti képviselője) Hit és hűség című darabját, melyben a világháborúk borzalmai is megelevenednek, ahogy az azt követő időszak megpróbáltatásai, ugyanakkor reményei is. „Ez egy ízig-vérig felvidéki történet, felvidéki magyarok mutatják be felvidéki magyaroknak” – mondta a szerző.

A színházi bemutató előtt Berényi József beszédében emlékeztetett arra, hogy a 70 éve befejeződött második világháború korábban soha nem látott károkat okozott az emberi civilizációt tekintve. Mindez egy őrült ideológia és annak vezetője miatt. "Csakis őrültnek nevezhető az az ideológia, mely szembefordítja az embert az emberrel, és valamilyen fajelmélet alapján próbálja azokat kirekeszteni a civilizált életből, illetve halálba küldeni - csak azért, mert azok származása nem felel meg az ő faji elméletének". Az MKP elnöke rámutatott, hogy a második világháború is példa arra, hogy a demokrácia is hatalomra juttathat őrülteket, diktátorokat.
"Emlékeznünk kell, de ugyanakkor visszaélni sem szabad a borzalmakkal. Ma itt nyilván senki sem fegyverrel kívánja kivívni a szabadságát, a megmaradását - mert nem vagyunk őrültek. Emberek vagyunk, nem akarjuk szembefordítani a civilizációkat, kultúrákat, de identitásunk meg akarjuk élni”. Berényi József emlékeztetett arra, hogy a világháborút lezáró béke nem volt mentes a cinikus megoldásoktól sem. „Az igaz, hogy a második világháború győztes hatalmi rendszere a fasizmust legyőzte, de lehetővé tette, hogy Közép-Európában egy új diktatúra szülessen, amely szintén elnyomó rendszerként viselkedett” – hangzott el a beszédben, felidézve, hogy a második világháború vége a magyarok számára nem hozott szabadságot, hiszen megkezdődött a deportáció, a lakosságcsere, és sokáig nem volt állampolgárságuk sem az itt élő magyaroknak. „A mai napig nem tudtuk elérni, hogy teljesen rehabilitálják az itt élő magyarokat, akkori vezetőinket - beleértve Esterházy Jánost” – fogalmazott Berényi József. „A második világháborút emberibb módon, körültekintőbben is lezárható lett volna. Úgy, hogy tudatosítják, nincs kollektív bűnösség, hanem minden embert egyénileg kell megítélni.” A megemlékezés szónoka hangsúlyozta: tisztelet jár azoknak is, akik a magyar hadseregben küzdöttek, hiszen hazaszeretetből, esetleg kötelességből vagy a magyar becsület miatt fogtak fegyvert. „Soha többet olyan borzalmakat, gyűlöletet, elnyomó rendszereket ne éljünk át, mint amilyenek voltak a második világháború alatt, és az után. Ugyanakkor tisztesség mindenkinek, aki ebben az országban demokratikus módon, nem mások ellenében, hanem saját maga miatt küzd a jogokért, a megmaradásért, az identitásért. A mi megmaradásunk is valahol a demokrácia, az emberi hozzáállás és a kölcsönös tolerancia szintmérője” – fejezte be beszédét Berényi József.

Az MKP Országos Elnökségéből Berényi József és Csáky Pál mellett Bárdos Gyula, Farkas Iván, Kiss Beáta és Szigeti László is részt vettek a megemlékezésen. (O.N.)

Címkék: Berényi József ,