Csütörtökön nagy érdeklődés kísérte Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének, a Martosi Szabadegyetem fővédnökének Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának elnökével tartott fórumát.
A beszélgetést vezető Gubík László, a Via Nova ICS elnöke megemlékezett a  napokban elhunyt kiváló újságíróról, Neszméri Sándorról is.

Kövér László a magyarországi országgyűlési választások margójára elmondta, folytatódhat a nemzetegyesítés sikeresen megkezdett politikája. Mint mondta, a magyar kormány határozottan kiáll a magyar államhatárokon kívül élő magyar közösségek önrendelkezési törekvései mellett. Eredmény csak az adott országban élő értelmiségiekkel (ez nem feltétlenül azonos a politikai elittel) közösen érhető el. „Egyelőre még többen vagyunk a csónakban, mint ahányan evezünk” – mondta Kövér, ám a helyzet nem reménytelen, ugyanis a magyar érdekekkel szorosan összefügg Közép-Európa lakóinak érdeke is, akiknek az érvényesülésükért, fennmaradásukért ugyancsak küzdeniük kell az európai bürokráciában.

IFrame

Berényi József  az elmúlt év szlovákiai választásait értékelve elmondta, ezek az MKP „újralegitimizációját” is jelentették.  Ez a magyar közösség fennmaradását tekintve is fontos, hiszen a tavalyi martosi fórumon említett, az asszimilációhoz vezető és eddig 110 ezres népességfogyást eredményező „szlovmagyar vírus-jelenségre” megoldást kell találni.  Úgy látja, komoly eredményt úgy érhetünk el, ha élünk azokkal a lehetőségekkel, amikor szlovák részről szükség van a magyarok szavazataira, támogatására. Ilyen esetekben viszonzásul jelentős előrelépést kell kérnünk pl. az önrendelkezés vagy a teljes kétnyelvűség terén. „Akár már 2016-ban új dimenziók nyílhatnak meg” – tette hozzá az MKP elnöke.   (MartiLapu)