Az oktatási petíciós bizottság – Fibi Sándor, Vojtek Katalin és Filip Zachar – demonstrációt szervezett szeptember 25-én Komáromban. A MKP elnökeként Berényi József felszólalásával is támogatta a rendezvényt, kinyilvánítva kiállásunkat közös ügyünk mellett.

Az MKP elnöke rámutatott: az elmúlt negyed évszázadban, egy rövid szünetet leszámítva, a helyi magyarság hétköznapjai arról szóltak, hogy megpróbálják leállítani a magyar oktatás hatalom oldaláról történő leépítésének folyamatát. "Most sem különb a helyzet, csak ezek a módszerek egyre kifinomultabbak. Ilyen ez az állítólagos iskolaügyi reform is, amely elsősorban a magyar iskolákkal szemben fogalmazódott meg"

Bárdos Gyula, az MKP elnökségének tagja a demonstráción Csemadok-elnökként szólalt fel:

Az oktatási minisztérium a 26 452 aláírással támogatott petíció ellenére sem volt hajlandó módosítani a kerettantervet, és csupán egyéves haladékot kapott a kisiskolák felszámolása is, ami a magyar oktatási nyelvű iskolák 46 százalékát érinti. A petíciós bizottság célja a demonstrációval jelezni, hogy célkitűzéseinket nem adjuk fel, és tiltakozunk az oktatási minisztérium minden szakmaiságot nélkülöző, rólunk – nélkülünk hozott döntései ellen.

A komáromi demonstráció céljait egy nyilatkozatban is elfogadták a résztvevők, azt pedig a petíciós bizottság tudomásul vételre megküldi az oktatásügyi miniszternek, az államfőnek, a kormányfőnek és a házelnöknek is. (on)

kn6 kn5 kn4 kn3 kn7