Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár augusztus 19-én átadta Szent István király ünnepe alkalmából az idei Külhoni Magyarságért Díjakat. Berényi József, az MKP országos elnöke is részt vett a Magyarságért Díj ünnepélyes átadásán, és a helyszínen gratulált a felvidéki kitüntetetteknek. További sok sikert és kitartást kívánt munkájukhoz, amelyet elsősorban a felvidéki magyarokért végeznek.

A dunaszerdahelyi Dunaág néptáncműhelyt Dunaszerdahely város legmagasabb szintű küldöttsége kísérte el. Jelen volt Dr. Hájos Zoltán polgármester, A. Szabó László alpolgármester, az MKP oktatási és kulturális alelnöke, valamint Karaffa Attila, Dunaszerdahely város Kulturális és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint augusztus 20-a arra szólít minden magyart, hogy legyen „kis Szent István az élet azon helyén, ahova a gondviselés állította“, hogy Szent István országépítő munkája akkor vihető tovább, ha mindenki kis Szent Istvánként tevékenykedik saját őrhelyén. Kiemelte, hogy az államnak szimbolikusan is el kell ismernie azokat, akik munkájukkal segítik a magyarság azonosságtudatának megőrzését.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek eredményeként egyre több magyar születhet. A kabinetnek ösztönöznie kell azt is, hogy a Kárpát-medencében és a szórványban minél több fiatal válasszon magyar anyanyelvű iskolát.

Összesen tíz Külhoni Magyarság Díjat adtak át, amelyet a miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

Idén Miholcsa József erdélyi szobrász, a Segesvári Gaudeamus Alapítvány, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a felvidéki Dunaág Néptáncműhely, valamint a KOR-ZÁR verséneklő együttes, a vajdasági Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes, a Hollandiában élő Tóth Miklós István református lelkész és a Kanadában működő Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola vehette át a díjakat.

A Dunaág Néptáncműhely több mint száz tagú, akik hat különböző csoportban táncolnak: Aprók, Cseperedők, Ágacska, Dunaág, Aranyászok, Dunaág Táncklub.
A művészeti csoportot 1996-ban alapította Volner Nagy Melinda és Dobsa Tamás. Először egy alkalomra álltak össze egy kisebb létszámú kamaracsoportként, majd folyamatos fejlődés után kialakult az együttes. Legjobb eredményeiket az országos minősítő versenyeken érték el, ahol a gyermekcsoportok versenyében arany minősítést, a felnőtt mezőnyben ifjúsági együttesként ezüst minősítést szereztek. A Tánc Fórum által meghirdetett koreográfiai versenyen, az Országos Koreográfiai Szemlén a fődíjat már kétszer nyerte el az együttes. Az egész országban, az anyaországban és Európában széleskörű ismertségre tettek szert.

A KOR-ZÁR verséneklő együttes már több mint negyedszázada hű a versénekléshez, s ezen a jövőben sem változtatnának. Egy cseh konyakról nevezték el zenekarukat, amely találónak bizonyult a bársonyos forradalom idején. A következő 25 évre két céllal vágnak neki: szeretnének a lehető legtovább zenélni, és minél több emberhez eljutni a Felvidéken.