Dunaszerdahelyen a Pázmáneum polgári társulás szervezés - immár hagyományosan - ünnepséget szervezett a magyar kultúra napja alkalmából a Kortárs Magyar Galéria épületében.

A Vermes villa zsúfolásig megtelt nagytermében a vendégek között köszöntötték Soltész Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát és Hájos Zoltánt, Duanszerdahely polgármesterét (MKP) is.

A felvidéki magyarság kultúrája is a magyar kultúra része volt és marad - hangsúlyozta Karaffa Attila, a Pázmáneum társulás elnöke, aki fontosnak nevezte a kultúra megtartó erejét, valamint az anyanyelven történő oktatást. Karaffa Attila úgy véli, "amikor a hatóságok a nyelvi, nemzetiségi jogainkat folyamatosan csorbítják, és társadalmunkban felüti fejét a közöny meg a beletörődömség, akkor szükséges hangoztatni: igenis van értelme a magyar kultúra ápolásának, igenis van értelme nemzeti identitásunk megőrzésének, igenis van értelme az anyanyelvi oktatásnak".

A magyar kultúra napja a magyar nemzet testrészeinek közös ünnepe, olyan ünnep, amely nem zárja ki más kultúrák nagyságát sem - jelentette ki Soltész Miklós. Ünnepi beszédében a csallóközi város egyik híres szülöttét, Bihari János cigányprímást példaként említve kiemelte, hogy Dunaszerdahely jó példája a magyar kultúra sokszínűségének. A város híres szülötteit sorolva hangoztatta: a kisebb-nagyobb felvidéki települések egész sora és a nemzet onnan származó nagyjai a példái annak, hogy a nemzet legnagyobb képviselőit nem egyszer kisebb települések adták és adhatják a jövőben is. "Ez bizonyítéka annak, hogy a felvidéki magyarságnak nemcsak múltja és jelene van, de jövője is lesz" - tette hozzá. Megjegyezte: ugyanakkor az is a világ aktuális történéseinek egyik üzenete, hogy az együtt élő, sokszor azonos hittel élő nemzeteknek inkább azokat a dolgokat kell meglátniuk, amelyek egybekötik őket, nem pedig a vélt vagy valós sérelmekre összpontosítani.

A műsor hagyományosan Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének az előadásával kezdődött – azt idén a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola egyik diákja szavalta el. Majd a helyi Benedek Elek Óvodába járó gyermekek az „Ide babám, egy kis táncra…” címmel népi játékokat mutattak be. Tóth László József Attila-díjas költő-író „És szólt Hermi…, avagy Sorok egy képzelt példabeszédből” című művét adta elő. A helyi 10. számú Szent György Cserkészcsapat irodalmi összeállítással mutatkozott be. Fellépett az Arizóna akusztik zenekar is, és Bertók István dunaszerdahelyi zongoraművész is. Végül a résztvevők az Arizóna zenekar énekesnőjével, Majával közösen elénekelték a Himnuszt. (a hirek.sk nyomán: on)