A Beszéljük meg! elnevezésű rendezvényt Gömörben immár második alkalommal a festői környezetben fekvő Hanván, a Diakóniai központban tarottuk meg2015. június 10-én. Az MKP helyi szervezetének elnöke, Maczko Gábor és Juhász István üdvözölte a megjelenteket. A rendezvényen részt vett Auxt Ferenc, az MKP rimaszombati járási elnöke, Bán Zoltán, Cziprusz Zoltán és a környező falvak polgármesterei is. Berényi József bemutatta a szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételeiről szóló dokumentumot. Bán Zoltán véleményében kifejtette, hogy teljes mértékben egyetért a felvázolt dokumentummal, úgy gondolja, ezzel már régebben is kellett volna foglakozni, egy kis késében vagyunk. Minél szélesebb körben kell a köztudatba bevinni, hogy megértsék, hogy magyarnak megmaradni, s ebből az áldatlan helyzetből kitörni és megmaradásunkat, fejlődésünket biztosítani tudjuk, szinte ez az egyedüli megoldás.

A rendezvényen több olyan témát is megbeszéltek a résztvevők, melyek leginkább problémát jelentenek a mindennapokban, a régiónkban: a magas munkanélküliség, az infrastruktúra hiánya, a romakérdés, iskoláink helyzete, ami sajnos már nem nyújtott olyan festői képet, mint maga a környezet.

1506_gomor1 1506_gomor2 1506_gomor3 1506_gomor4 1506_gomor5 1506_gomor6

A Beszéljük meg! rendezvény első alkalommal Rimaszombatban június 4-én zajlott, ahol A. Szabó László volt a vendég előadó. Járásunkban a következő Beszéljük meg! helyszíne Nemesradnót, 2015.június 24-re tervezzük. Itt Bárdos Gyula lesz a vendégünk.