Kihelyezett ülést tartott Párkányban Nyitra megye idegenforgalmi és külkapcsolatok bizottsága. A találkozót a Thermal Hotel konferenciatermében rendezték meg, majd több helyszínre is ellátogattak. A bizottság rendszeresen tart kihelyezett üléseket, hogy megismerjék a megye egyes régióit. Ezúttal Szigeti László megyei képviselő hívta meg kollégáit Párkányba, hogy a térség idegenforgalmi nevezetességeit bemutassa.

A résztvevőket Ján Vančo bizottsági elnök üdvözölte, majd Hogenbuch Endre, a Vadas termálfürdő ügyvezető igazgatója mutatta be a létesítményt, mely nyaranta hazai és külföldi látogatók tízezreit vonzza a városba. Előadásában beszélt a fürdő területén megvalósított beruházásokról, valamint a tervezett wellness részleg kialakításáról, mely a téli hónapokban is vonzó pihenőhellyé tenné a termálfürdőt. Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója a tágabb régió idegenforgalmi lehetőségeit tárta a hallgatóság elé. Az Ister-Granum Borút, egy kerékpárút és egy zarándokút megvalósítását boncolgatta. Szigeti László megyei képviselő, aki egyben Párkány város önkormányzati képviselője is, úgy fogalmazott: a régió természeti és kulturális adottságait figyelembe véve arra kell törekedni, hogy a turisták ne csak a nyári hónapokban jöjjenek Párkányba, hanem az év más időszakaiban is találjanak vonzó lehetőségeket. A kiaknázatlan lehetőségek tárháza ugyanis nagy, legyen szó a hangulatos pincesorokról, a Duna, az Ipoly és a Garam folyók nyújtotta vízi turizmus lehetőségeiről, vagy akár a Pilis és a Börzsöny hegységek közelségéről.

Az ülést követően a bizottság tagjai megtekintették a termálfürdőt, majd a közeli Béla községbe vették útjukat az egykori Ullmann-birtokra. Itt végigjárták a pompázatosan felújított bélai kastély termeit. A kastélyt a 2000-es évek elején a család leszármazottai mentették meg az enyészettől, s a szálloda az elmúlt években két alkalommal is elnyerte az Európa legromantikusabb kastélyszállója címet. A barokk kastély után egy másik hangulatos helyet látogattak meg a bizottság tagjai. A köbölkúti szőlőhegyen álló HR Winery borászatban a térség boraival ismerkedtek, s a házigazdával, Halász Róberttel hosszasan beszélgettek a borturizmusról és a régió idegenforgalmi lehetőségeiről.

Szabó Eugen, Párkány polgármestere arról beszélt a bizottság tagjainak, hogy a turizmus fellendítése nemcsak Párkány, hanem az egész régió érdeke is. A város mellett a turizmusban tevékenykedő vállalkozóknak, helyi termelőknek, borászoknak és az egyes falvaknak együtt kell megtalálni azokat a kitörési pontokat, amelyek felemelik a régiót – véli a polgármester.

A tartalmas délutánt követően a köbölkúti borkóstolóval zárult Nyitra megye idegenforgalmi és külkapcsolatok bizottságának kihelyezett ülése a párkányi régióban. (SzID)