A fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az Európai Unió 2007-2013 közötti hétéves programozási időszakban Szlovákiának megítélt 11,4 milliárdos fejlesztési keretből 270 millió euró ragadhat benn a rendszerben, ekkora összeg maradhat kihasználatlanul.

A fenti keretből 7,5 milliárd euró volt 2015 április végén kiszámlázva és elköltve, vagyis szűk 4 milliárdot lehetne még felhasználni 2015 végéig. Ez lehetetlen küldetésnek tűnik, hiszen az adminisztráció időigényét figyelembe véve a beruházások megvalósítására, a fenti összeg felhasználására és kifizetésére csupán 5 hónap maradt. Az év elején azt írtam, hogy a rendszerben sajnos bennragad több mint egymilliárd euró. A végén meglátjuk, közülünk ki állt közelebb a valósághoz.
Mindenesetre az Európai Bizottság néhány hete intőt küldött Szlovákiának, amelyben azt kifogásolta, hogy Szlovákiában az Európai Unió fejlesztési forrásainak felhasználása körül folyamatosan gondok merülnek fel, ugyanazok a hibák ismétlődnek. Elsősorban a közbeszerzési szabályok hibás alkalmazása és a paraszolvencia.

Hozzá kell rögtön tenni, hogy ezek mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az uniós források felhasználási hatékonysága igen gyakran megkérdőjelezhető, számos esetben felmerül, vajon volt-e értelme az adott beruházásnak, jár-e bármiféle gazdasági vagy társadalmi fejlődéssel? Elősegíti-e környezetünk védelmét, javítja-e az emberek közötti kapcsolatokat? A másik komoly gondot az eredményesség hatásfoka jelenti, hiszen 2015 áprilisában az Európai Unió 28 tagországa közül e tekintetben Szlovákiánál csupán Románia teljesített rosszabbul. Ezek mérhető, egzakt eredmények, leellenőrizhető tények. Pedig Szlovákiában a beruházások 82 százaléka valósul meg az Európai Unió forrásainak köszönhetően, Magyarországon a beruházások 92 százaléka, míg az Európai Unió átlaga 77 százalék.

Van tehát javítani való bőven, ami az Európai Unió forrásainak felhasználását illeti Szlovákiában. Az effektíve most induló 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban Szlovákia alaposan megnövelt költségvetési kerettel rendelkezik, amely eléri a 13,5 milliárd eurót. Éppen emiatt rendkívül fontos, hogy alaposan megnöveljük az uniós források felhasználásának hatékonyságát és eredményességét. Ezért fogunk olyan elemeket beiktatni a Magyar Közösség Pártja választási programjába, amelyek megvalósítása esetén teljesítenék a fenti kívánalmakat. Emellett Szlovákiában égető probléma a fejlesztések területi kiegyensúlyozatlansága, az egyes régiók, kistérségek közötti egyre mélyülő különbségek. Az olló egyre inkább szétnyílik. A 2014-2020 közötti uniós forrásokat elsősorban a leszakadó, hátrányos helyzetű régiók fejlesztésére kívánjuk fordítani. Ebben jelentős szerepük lesz a megyei és a helyi önkormányzatoknak, a helyi érdekeltségeknek beleértve a vállalkozókat, vállalatokat és a civil szervezeteket. Közös összefogással kell elérnünk, hogy régióink, szülőföldünk fejlődési pályára álljon.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke