A Nagyszombat megyei közgyűlés február 5-én megválasztotta az alelnököket. A várakozásoknak megfelelően Berényi József (MKP), Zdenek Čambala (független) és Augustína Hambálek (Smer-SD) lettek Tibor Mikuš helyettesei.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Nagyszombat megyei képviselő portálunknak még korábban megerősítette, az egyeztetések értelmében ő foglalhatja el a megyei önkormányzat egyik alelnöki posztját, február 5-én meg is választották.

Az MKP frakciójának javaslatára tölti be a három közül az egyik megyei alelnöki posztot.

Hatáskörébe elsősorban, a Galántai és a Dunaszerdahelyi járás tartozik. Megmarad hát a megyében a kontinuitás, hiszen Kvarda József személyében az előző ciklusban is az MKP adta az egyik alelnököt. Marad a három bizottsági elnöki poszt is.
A közlekedésügyi bizottság élére Bacsó László, Nyárasd polgármestere állt míg az oktatási és kulturális bizottságot Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke vezeti. Hájos Zoltánt a mandátumvizsgáló bizottság elnökének választották.

Berényi fontosnak tartja, hogy a területfejlesztési bizottság alelnöki posztját is sikerült megszerezni, ide a fiatal, első képviselői mandátumát kezdő Forró Krisztiánt javasolták.
„Folytatjuk mindazt, amit elkezdtünk. Három nagy téma vár ránk: a galántai és a dunaszerdahelyi kórház helyzete, az útfelújítások, az oktatásügy állapota. Ez utóbbi témakörben komoly viták várhatók, hisz a racionalizáció Nagyszombat megyére is vonatkozik, kevesebb pénz van, mint amennyi iskola. Nehéz feladat előtt állunk a tekintetben, hogy mely intézményeket kell összevonni, vagy sem. Nyilván a magyar tanítási nyelvű középiskolákat erőnknek megfelelően határozottan védjük, hogy a lehető legkisebb hátrány érje őket” - nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Berényi József.

BA, Felvidék.ma