Az energiaárak csökkentése Szlovákiában időszerű és indokolt. A Magyar Közösség Pártja a kormánynak javasolja, hogy szeptembertől 12 százalékos árcsökkentést hajtson végre. A sajtót Berényi József országos elnök és Farkas Iván régiófejlesztési és gazdasági alelnök tájékoztatták.

Berényi József figyelmeztetett arra, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint is Szlovákiában aránytalanul magasak az energiaárak.  „Nem a magyar kormány politikájának tanulásáról van szó. Minden európai kormány politikáját figyeljük, több helyütt vita folyik z energiaárak csökkentéséről. A szlovák kormányban a miniszterelnök részéről voltak hangzatos kijelentések, de alapjában nem történt semmilyen érdemi lépés. A lehetőség adott arra, hogy csökkenjen a polgárok és a vállalkozókra rótt anyagi terhek. Felszólítjuk a kormányt, hogy - választási ígéreteinek megfelelően - legyen aktívabb az energiahordozók árának csökkentése területén” -  mondta az MKP elnöke.

Farkas Iván hangsúlyozta, az energiaárak csökkentése Szlovákiában időszerű és indokolt. „Időszerű azért, mert az Európai Bizottság eljárást folytat nyolc országgal szemben a lakossági gázárak, valamit a villamos energia árának alakítása okán. Köztük van Szlovákia és Magyarország is.  A gázárakat tekintve Magyarországon és Szlovákiában 2012-ben még az alapár körülbelül egy szinten volt. Magyarországon azóta már a rezsicsökkentés harmadik lépcsője van folyamatban, és a külföldi szolgáltatók mégsem hagyják el tömegesen az országot! Nyilván azért, mert a haszon akkora, hogy még mindig megéri Magyarországon maradniuk. Szlovákiában is óriási az árrés, sokak számár a érthetetlen, hogy például Franciaországban  miért fizetnek az energiáért sokkal levesebbet, sőt, ha figyelembe vesszük a bérszintet is, akkor Szlovákia lemaradása óriási.

Ciprus és Málta után európai viszonylatban a villamos energia ára Szlovákiában a legmagasabb. A Közép-európai térség többi országában lényegesebb alacsonyabb a villamos energia ára, mint Szlovákiában. A kormány részéről az a deklaráció, hogy nem emeli az árakat, ma már nagyon kevés.” – mondta az MKP gazdasági alelnöke. (on)