A Pozsonyi Foglalkoztatási Intézet 2012-ben, a parlamenti választásokat megelőzően a munkahelyteremtés szemszögéből értékelte az induló pártok választási programját. Ezen a megmérettetésen az MKP parlamenti választási programja kitűnően vizsgázott, hiszen minőségét tekintve programunk a független szakmai intézmény kiértékelésében sorrendben a második helyen végzett.

Ezen a héten a Foglalkoztatási Intézet egy szakmai konferenciára hívta az európai parlamenti választáson induló 29 pártot, mutassák be választási programjuk munkahelyteremtést, a munkaerőpiac fellendítését megcélzó fejezetét. A szakmai fórumon, Nyitrán összesen tíz induló párt élt a lehetőséggel, bemutatta választási programját, milyen elképzelésekkel kívánja megszólítani a választókat a munkahelyteremtéssel kapcsolatban.

Akik hiányoztak

A Most-Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nem küldött képviselőt a konferenciára, nem nyílt tehát lehetőség választási programjaink ezirányú fejezeteinek összehasonlítására objektív, független szakmai szervezet elemzői által. A választáson induló pártok és mozgalmak konferencián résztvevő képviselői a központi választási irodában kisorsolt sorszám sorrendjében mutathatták be elképzeléseiket.

Programunk konkrét javaslatai

Általános programpontjaink mellett a szakmai fórumon az MKP európai parlamenti választási programjából főleg azokat a konkrét javaslatainkat, elképzeléseinket mutattam be a foglalkoztatás megnövelésére, amelyek térségünket, Dél-Szlovákiát érintik, és kapcsolatosak az Európai Unió szerveinek tevékenységével. Közéjük tartozik az Európai Unió támogatási politikájának alapvető megváltoztatása Szlovákiában, mind szerkezeti, mind területi szempontból, esélyt adva ezzel a kétkezi munkára igényes tevékenységek újjáélesztésére, a Dél-Szlovákia járásaiban tevékenykedő gazdák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetésére. Szóltam a közbeszerzések európai uniós keretszabályozásának módosításáról, amelynek köszönhetően sokkal nagyobb eséllyel indulhatnának a pályázatokon a helyi vállalkozók, a regionális referenciákat felmutatni képes cégek, vállalatok.

Korszerű utak és vasutak kellenek

Mivel a korszerű utak és vasutak a gazdaság ütőerei, nem hagyhattam szó nélkül régiónk, Dél-Szlovákia eddigi hátrányos megkülönböztetését e területen. Az itt élők is korszerű utakon és vasutakon szeretnének közlekedni. Mi több, e fejlesztések nélkül nem bontakozhatnak ki minálunk, délen és keleten munkahelyteremtő beruházások. Megemlítettem az Európai Unió új fejlesztési eszközét, az Integrált Területi Beruházásokat. Ilyeneket is szívesen fogadnánk a régiónkban, sőt határon átnyúló jelleggel is nagyszerű beruházások valósulhatnának meg ilyen módszerrel, amelyek logisztikai, munkahely-teremtési szempontból értékelhetnék fel régiónkat. Ezen belül autóipari beszállítói klaszter jöhetne létre, amely a Duna mentén megtelepedett négy autógyár kiszolgálását célozhatná meg, munkát adva több ezer dolgozónak. Új ipari parkok létrehozásának lehetőségére hívtam fel a résztvevők figyelmét Gömörben, Nógrádban és a Bodrogközben. Az Európai Unió fejlesztési forrásainak felhasználásával kisebb csodát tehetnénk a most kezdődő hétéves költségvetési időszakban. Ehhez csupán az kellene, hogy Brüsszel jobban figyeljen oda a leszakadó térségek felzárkóztatására Szlovákiában is, mi pedig bölcsen, sokkal erőteljesebben éljünk azzal a lehetőséggel, hogy a nemzeti kereten kívül is megpályázhatók komoly uniós támogatások közvetlenül, az unió központjában.  Legyünk leleményesek!

Farkas Iván, az MKP EP képviselőjelöltje