Meglepetésre tegnap, június 2-án volt az adószabadság napja. Az F. A. Hayek Alapítvány számításai szerint a 847 eurós átlagkeresettel bíró magánszemély a tegnapi napig képletesen az államkasszának dolgozott, mától pedig keresetével saját, illetve családja büdzséjét gyarapítja. Másképpen fogalmazva, 2014-ben minden megkeresett euróból 41 centet az államkasszába kellett befizetnie, 59 centtel maga gazdálkodhat.

Csehországban idén néhány nappal későbbre tolódik az adószabadság napja, mint Szlovákiában. Ami azt jelzi, ott magasabbak a magánszemélyek adó- és járulékterhei. Az igazi meglepetést azonban az okozza, hogy a tavalyi évhez viszonyítva, amikor is június 3-án volt az adószabadság napja, idén egy nappal korábban „ünnepelhetünk”. Csekélyke különbséggel, de kevesebbet dolgozunk az államra, több marad saját, illetve családunk kasszájában. Mindez annak ellenére így van, hogy a kormány tavaly megnövelte a járulékterheket, ezzel 2014-ben a közteherviselés fokozódott. Minden bizonnyal a gazdasági növekedés üteme, az átlagbérek növekedésének tempója az, ami 2014-ben kiegyenlíti, sőt, a jelek szerint túlszárnyalhatja a megnövekedett járulékterheket. Ez pedig váratlan, meglepetésszerű fejlemény.

Kis múltbeli visszatekintés gyanánt: 2012-ben június 1-jén, 2011-ben június 3-án, 2010-ben június 7-én, 2009-ben június 3-án, a válság kitörése előtt, 2008-ban május 22-én, 2007-ben május 25-én, 2006-ban pedig június 1-jén volt az adószabadság napja. A válság előtt tehát keresetünk kisebb részét áldoztuk az államkasszának, mint manapság. Optimista megközelítéssel: a tendencia megfelelő, ha így folytatódik, tartós lesz a gazdasági növekedés és kormányzása második félidejében a kormány nem növeli meg jelentősen az adó- és járulékterheket, e tekintetben hamarosan visszaköszönhet a válság előtti időszak.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke