A Magyar Közösség Pártja rendelkezik a szimpatizánsok legszilárdabb bázisával, ellenben legkevésbé a Szabadság és Szolidaritáshoz hűségesek a korábbi választói – derült ki az MVK közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, mely egy évvel a választások előtt vizsgálta a választók politikai pártok iránti elkötelezettségét. A közvélemény-kutató ügynökség azt vizsgálta, hogy azok a választók, akik 2012-ben egy bizonyos pártra adták szavazataikat, ugyanazt a pártot választanák-e az idén is. A ranglétra első helyén a Magyar Közösség Pártja végzett, szimpatizánsainak 89,7 százaléka újra erre a pártra voksolna. A Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) választóik 68,9 százaléka választaná ismét. A KDH mögött foglal helyet a Most-Híd 67,9 százalékkal, majd a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) következik 67,7 százalékos eredménnyel.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártjára támogatóik 42,6 százaléka adna ismét a voksát, a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) szimpatizánsaik 38,5 százaléka választaná, még a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Pártra (SDKÚ-DS) a megkérdezettek 24,2 százaléka adná ismét a voksát. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) a ranglétra legaljára került, mivel 2012-es választóinak csupán a 15,4 százaléka voksolna ismét a pártra.

Az MVK ügynökség arra is kíváncsi volt, hajlandók lennének-e a választók egy újonnan létrejött, a jelenlegi választási időszakban bejegyzett pártnak adni szavazataikat. A „lehet, hogy igen“ választ a lakosság 45 százaléka jelölte meg. Az új politikai pártok felé való elmozdulás leginkább az SaS szavazói bázisánál figyelhető meg (75,4 %). Őket követik az SDKÚ-DS (71,2 %), az OĽaNO (65,6 %), az SNS (43,6 %), a Smer-SD (35,9 %), a KDH (35,7 %), a Most-Híd (34 %), végül az MKP (17,9%) támogatói.

A közvélemény-kutatást 1106 személy bevonásával március 3-11. között készítette az MVK ügynökség. A reprezentatív mintavételt Szlovákia felnőtt lakosságának a neme, életkora, műveltsége, nemzetisége, a régió és a település nagysága határozta meg – tájékoztatott Pavel Haulík, az MVK ügynökség munkatársa. (hirek.sk)