A Nyitra Megyei Önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadta javaslatunkat, mely szerint a Párkányi Rendelőintézet épületfelújításra, lift beépítésére és korszerű egészségügyi műszerek, valamint diagnosztikai berendezések beszerzésére egymillió euró összegben pályázatot nyújt be az Európai Unió intézményeihez. A megye, mint fenntartó az összeg 5 százalékával járul hozzá a pályázathoz.

A megyei képviselő-testület hozzájárult, hogy a megye által fenntartott más intézmények mellett a Komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola is benyújtsa pályázatát a Környezetvédelmi Alaphoz az iskola épületének hőszigetelésére, tetőcserére és a nyílászárók cseréjére 400 ezer euró összegben csakúgy, mint a Kovácspataki Duna Szociális Intézmény épületének hőszigetelésére 200 ezer euró összegben. A képviselő-testület minden esetben megszavazta a megye 5 százalékos társfinanszírozását.

A Nyitra Megyei Önkormányzat (NyMÖ) ötödik képviselő-testületi ülésén módosította a kultúra és sport támogatását szabályozó rendeletét. Javaslatomra a járások helyett immár az egyes választási körzetek lakossági számarányában ítéli meg a megyei támogatásokat, egy konkrét pályázat támogatásának legalacsonyabb összege pedig 200 euró. Megszűnik tehát az eddigi méltatlan gyakorlat, amikor az elszámolás útiköltsége esetenként magasabb volt, mint a támogatás összege. Szigeti László javaslatára a rendeletbe került, hogy a megyei képviselő-testület az egyes választási körzetekben megválasztott megyei képviselők javaslata alapján dönt a támogatások megítéléséről. Ezentúl egy pályázó évente csupán 1 + 1 (kultúra + sport) pályázatot nyújthat be, amelyben több rendezvényre is kérheti a megye támogatását. Az rendezvényekre kért támogatás együttes összege egy pályázaton belül nem lépheti túl az 1700 eurót. A jövő évre vonatkozó pályázatok a Nyitra Megyei Önkormányzati Hivatalba (tudnivalók: www.unsk.sk) 2014. október 15-ig nyújthatók be.

A megyei képviselő-testület elfogadta a lévai és a nagytapolcsányi kórházakat üzemeltető nonprofit intézmény beszámolóját a kórházak gazdasági eredményéről és statisztikai mutatóiról.

Az MKP megyei képviselőinek tiltakozása ellenére megpecsételődött az őrsújfalusi Dafné szociális otthon sorsa. Az őrsújfalusi intézményt papíron összevonták az ógyallai Magnólia szociális intézménnyel, gyakorlatilag pedig megszüntették. Miközben igazgatónőjét leváltották, 11 dolgozója felmondást kapott, néhány dolgozót pedig áthelyeztek Ógyallára. Az ellátottak egy részét Ógyallán helyezték el, illetve a Komáromi járásban működő további szociális intézményekben, a megyei hivatal tájékoztatása szerint minden esetben az érintettekkel való egyeztetés alapján. Kérdésünkre, mi lett annak a 260 ezer eurónak a sorsa, amelyet a Dafné épületének árvíz miatti megrongálódása után kapott a biztosítótól, nem kaptunk választ. A megyei képviselő-testület előző testületi ülésén hatályon kívül helyezte  tavalyi határozatát, amelynek értelmében a biztosító kártalanítási összegéből kellene korszerűsíteni az időközben megszűnt mezőgazdasági középiskola üresen tátongó gadóci ingatlanjait, kialakítva bennük egy megfelelő szociális intézményt. Az őrsújfalusi intézmény megszüntetése ellen emelte fel szavát és tiltakozott Szabó Olga, Stubendek László, Baranyay Zsolt, valamint az MKP frakciója nevében a frakcióvezető.

A Nyitra Megyei Önkormányzat képviselő-testülete továbbra sem döntött a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra fejlesztését illetően a 2014-2020 közötti uniós időszakra vonatkozóan. A megyei képviselő-testületi ülésen nem történt tehát elmozdulás az Ipoly-hidak és a Duna-kompok ügyében. Annak ellenére, hogy június 16-án végre sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni a korábbi partnereket, Nyitra megye vezetését és a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-t, ahol megegyeztünk a részletekben, megvitattuk a prioritásokat. A 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszak előkészületei zajlanak, ilyen hozzáállás mellett félő, hogy kifutunk az időből, ugyanis a megye elnöke a megyei képviselő-testület következő ülését szeptemberre hívja össze.

Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője a NyMÖ-ban