Berényi József, a  Magyar Közösség Pártának elnöke volt a Pátria Rádió Délidő című élő vitaműsorának stúdióvendége. Az MKP elnöke Miklósi Péter műsorvezető-szerkesztővel  folytatott beszélgetésében több aktuális kérdést érintett, köztük az önkormányzatiságot és az önkormányzati választásokat is.

Arra a kérdésre, hogy az MKP miután Orbán Viktornak átadta az autonómia-tervezetét, mikor mutatja meg a nyilvánosságnak is?, Berényi József előbb pontosított, ezt Orbán Viktornak sem adták át, a magyar miniszterelnököt az MKP irodájában tett látogatásakor csupán tájékoztatták arról, hogy folyamatban van a szlovákiai magyarság megmaradásáról szóló koncepció kidolgozása, melyből természetesen az önkormányzatiság sem maradhat ki. A skótok példája is mutatja, hogy ez országos kérdés, nem a küszöbön álló helyhatósági, illetve önkormányzati választások témája ez. A 2016-os parlamenti választások előtt már ezzel a koncepcióval szólítja majd az MKP a választópolgárokat. A skóciai népszavazás is igazolja, hogy az autonómia nem jelent elszakadást, a skótok többsége a Nagy Britanniában való maradás mellett döntött, annak ellenére, hogy erős  autonómiával rendelkeznek. Az MKP elnöke hangsúlyozta, az önrendelkezés koncepciója csak úgy lehet hatékony, ha erő is áll mögötte, hiszen azt országos szinten kell rendezni. „Tiszteletben tartva Szlovákia határait igényeljük az önkormányzatiság elemeit, mert különben a szlovákiai magyarság eltűnhet. (...) Fontos, hogy ehhez megszerezzük a társadalom támogatását". A politikai életben számos példa mutatja – a berlini fal leomlása, Jugoszlávia szétesése, Koszovó létrejötte – hogy rövid időn belül történhetnek markáns változások, ezért szükséges, hogy egyértelműen megfogalmazzuk megmaradásunk alapvető elemeit. „Meggyőződésem, hogy a szlovákiai magyarság döntő része igényli a megmaradást” – mondta Berényi József, azt is tudatosítva, hogy jelenleg a számos riogatásnak köszönhetően az autonómia kérdésének eldöntése nem ilyen egyértelmű. Ennek gazdasági okai is vannak, ezek területén is előrelépést kell elérni, mert a „kormány nem viszi túlzásba a déli régiók segítségét”.

Az önkormányzati választások elsősorban az adott település specifikus kérdéseiről szólnak. Az MKP elvárja valamennyi jelöltjétől a kétnyelvűség felvállalását is. Szóba került a komáromi helyzet is, ahol az MKP köreiben elégedetlenség is felmerült azt követően, hogy az MKP és a Most-Híd közösen indul a választásokon. Berényi József úgy látja, ez azért van, mert sokan úgy gondolják, hogy 2009-ben nem kellett volna szétverni a pártot. Az MKP elnökeként örül annak, hogy Komáromnak ismét MKP-s polgármestere lehet. „Ez nem luxus, hanem a megmaradásunk kérdése. Látnunk kell azt is, hogy Komáromban már elég magas a nem magyarok aránya, ezért az összefogás híján csak egymást tudjuk legyőzni, de nem a város irányítását megszerezni!” – figyelmeztetett Berényi József. (on)