A legutóbbi felmérések szerint több jobboldali pártot is megelőzve jutna a parlamentbe a Magyar Közösség Pártja. Ennek okán is kedvező a hangulat a pártban, jó kondícióban vág neki a helyhatósági választásoknak, szögezte le Berényi József elnök az MKP Országos Tanácsa szombati ülését követően.

Az MKP elnöke úgy véli, a jobboldal meglehetősen szétesett, ezért „több hagyományos vagy korábban népszerű pártot is megelőznénk". Hozzátette azonban, a közvélemény-kutatások eredményeit mindig óvatosan kell kezelni.

„Ha ezer személyt kérdeznek meg egy felmérésnél, abból megközelítőleg száz a magyar nemzetiségű. Ha 51 mondja az MKP-t, az 5,1 százalék, ha 48, az már csak 4,8, tehát csak egy-két emberen múlik, hogy bemérnek-e minket a parlamentbe" – mondta Berényi József, megjegyezve, hogy a jelenlegi mérések biztatóbbak, mint a két évvel ezelőtti parlamenti választások előttiek voltak. Külön kiemelte, hogy már most nagy valószínűséggel elmondható, az MKP-nak legalább 27 településen biztosan lesz polgármestere, ugyanis ennyi helyen nem akadt kihívója a párt jelöltjének. Somorját leszámítva többnyire falvakról van szó.

„Somorjáról azért kell külön beszélni, mert a pozsonyiak kirajzása okán is különleges helyzetben lévő városról van szó, ahol ráadásul a Most-Híd elnöke is él, még sincs polgármesterjelöltjük. A sajtóhírekkel ellentétben Bárdos Gábor nem koalícióban, hanem önálló MKP-jelöltként indul. Nyilván ez egy nagyon komoly üzenet a város polgárai felé, hogy a jelenlegi polgármester négyéves munkáját jól végezte, ezért nincs kihívója. Illetve tudatosították, hogy nem legyőzhető" – érvelt az MKP elnöke.

A párt elvárásait megfogalmazva elmondta, a novemberi önkormányzati választásokat követően akkor lennének elégedettek, ha a négy évvel ezelőtti eredményt nagyjából hoznák. Akkor az MKP a polgármesterek és a képviselők számát tekintve is országos viszonylatban a negyedik helyen végzett, amely komoly sikernek számított. Ez bizonyította akkor a párt életképességét és erejét a régiókban. Mára annyiban változott a helyzet, hogy sokkal többen indulnak függetlenként akár a párt soraiból is, miután erre az alapszabály lehetőséget teremtett.

„A független indulás divatossá vált a magyarság körében is, elsősorban azokon a helyeken, ahol éles küzdelem folyik a két párt között, mint például a Dunaszerdahelyi járásban. Dunaszerdahelyen különben a helyzet annyira bonyolult jelen pillanatban a Most-Híd háza táján, hogy az MKP nyugodtabb körülmények között, a felesleges támadásokat és sárdobálásokat talán mellőzve tud készülni a választásokra, mert ez a sárdobálás, amit végezni szoktak, most egymás között történik" – jegyezte meg Berényi József.

BA, Felvidék.ma