Potápi Árpád János, Berényi József és Őry Péter hétfőn, november 17-én a Magyarság Házában a szombati szlovákiai helyhatósági választásokat és az idei voksolásokat értékelte.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikai államtitkár szerint a Kárpát-medencében az idei a választások éve volt és innentől a békés építkezésre helyeződik a hangsúly.

A voksoláson a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos átlagban az önálló polgármesterjelölteket indító pártok közül a harmadik legjobb eredményt érte el. Mint ismert a függetlenek domináltak az önkormányzati választáson. A Magyar Közösség Pártja országos viszonylatban a harmadik legeredményesebb erő, Dél-Szlovákiában pedig a legerősebb. Összesen 209 (107 egyéni, 45 koalíciós, 57 független) polgármester győzött az MKP támogatásával.

Az államtitkár gratulált az MKP eredményéhez és úgy látta: számos terület van, amiben a két országnak és a magyar nemzetrészeknek össze kell fogni, hogy a közös célokat el tudják érni.
A politikus azt mondta, a Felvidéken az önkormányzati választásnál az egyik jellegzetesség, hogy bár országos trendeket meg lehet állapítani, de egy-egy terület, város, község "ki is tud válni" a többiek közül és eltérő jelleget mutathat fel.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke rámutatott: az elmúlt három választás önbizalmat adott nekik, jó eséllyel indultak, és bíztak a jó eredményben. Az eredmények számukra kedvezőek, a harmadik hely a helyhatósági választáson nagyon pozitív dolog, de mégsem lehetünk mindenhol boldogok - mondta.
Berényi a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciáján egyetértett azzal, hogy az önkormányzati a legközvetlenebb választás, személyesen ismerik a jelölteket, s ilyen szempontból ez a legnagyobb megmérettetés.
A Smer igazolta dominanciáját, s érdekesnek látta a független polgármesterek magas számát. Szerinte ennek egyik oka a Smer kliensi rendszere, a polgármestereket hovatartozásuk alapján támogatják. A másik ok - folytatta -, hogy Magyarországhoz hasonlóan éles és konfrontatív a politika, és kényelmes függetlenként indulni, bizonyos szempontból tehermentesíti magát a jelölt, ha függetlenként indul.
Diószegen például a párthovatartozást inkább tehertételként értékelték, a jelöltjük függetlenként indult, így tudott győzni - jegyezte meg. Az eredmények számukra kedvezőek, harmadik hely egy helyhatósági választáson, nagyon pozitív, de mégsem mindenhol boldogok. Kitért a jobboldali pártok rendkívüli gyengeségére is, és azt mondta: ez komoly kihívás a 2016 márciusi választásokra.

Komoly győzelemként nevezte meg Somorját, Dunaszerdahelyt és Ógyallát, ugyanakkor kudarcként értékelte Szepsi, Nagymegyer és Komárom elvesztését. Mint mondta Komáromban tesztként működhetett volna az MKP és a Most-Híd együttműködése.
A képviselők számát és minőségét tekintve ugyanakkor megerősödtek  a helyi testületekben- jelezte.

Őry Péter, a párt alelnöke, akit  Csallóközcsütörtökön újraválasztottak polgármesternek, azt mondta: az 512 magyarlakta település közül 435 helyen indult újra polgármester, és 85 százalékos sikerességet értek el. 142 polgármesterük van, és 107 nyert kifejezetten MKP-s színekben, két településen nincs még eredményt.

Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elfogadhatónak nevezte a 48 százalékos részvételt a voksoláson. Összegzése szerint a magyar járások valamelyest az országos részvételi arány felett teljesítettek, ugyanakkor a városokban meglehetősen kevesen járultak az urnákhoz. Komáromban az összefogás ellenére magyar-magyar párharc alakult ki, és végül a független jelölt nyert. Ez szerinte arra mutatott rá, hogy az MKP szavazói feltételezhetően Most-Hídból nem igazán kérnek.
Berényi József pártja 107 polgármesteri posztot szerzett, köztük a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen. Az MKP 1151 önkormányzati képviselőt juttatott a képviselőtestületekbe, amivel a magyar párt hasonló eredményt produkált mint négy évvel ezelőtt. (Forrás: Felvidék.ma)