A Szlovák Államvasutak elutasította, hogy a vasútállomásokon kétnyelvű feliratokat helyezzenek ki. Az MKP elnöke, Berényi József és Farkas Iván gazdasági és régiófejlesztési alelnök sajtótájékoztatót tartottak a vasút helyzetével kapcsolatban.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke elmondta, hogy bár a kisebbségi  nyelvtörvény lehetővé teszi, hogy mindenütt, ahol a kisebbség aránya eléri a jogszabály által meghatározott arányt, a kisebbség nyelvén is legyenek feliratok, ennek ellenére hosszú ideje ez ügyben nem történt semmi.
„Ősszel, elsősorban a vasúttársaság részéről érkezett az a vélemény, hogy nincs társadalmi igény a nemzetiségek nyelvén kiírni a megnevezést. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának kezdeményezésére is reagálva kértük a polgármestereinket, hogy szólítsák meg a vasúttársaságot ezzel az igénnyel. 38 polgármester küldte el a levelet, illetve néhányan ezen a héten teszik ezt meg. Néhányan viszont már meg is kapták a vasúttársaság részéről az elutasító választ. Arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi jogszabályok, hatáskörök nem teszik lehetővé a kétnyelvűség megjelenítését a vasútállomásokon. Úgy gondoljuk, csak kibeszélés folyik az állami hivatalok részéről, hiszen a törvény erre lehetőséget ad. Amikor kiderült, hogy mégis van igény erre, azzal jönnek, hogy nincs hatáskörük!

Nyilvánvaló a kérdésünk a kisebbségi kormánybiztos irányába. A. Nagy László tavaly júliusban azt ígérte, hogy októberre ezt a kérdést megoldja. Ez viszont máig várat magára! A kormánybiztostól elvárjuk, hogy mondja el, mi az akadálya, hogy az általa ígért terminust nem tartotta?! A vasúttársaság válaszlevele kézzelfoghatóan igazolja, hogy az a politikai és szakmai akarat, melyről  korábban úgy fogalmazott, hogy létezik, valójában nincs meg.

Mi demonstrálni fogjuk a kétnyelvűség igényét. Csütörtökön néhány településen önerőből  kihelyezünk magyar megnevezésű vasúti feliratokat. Hogy konkrétan mely községekben, arról szerdán tudjuk tájékoztatni a sajtót" - mondta Berényi József.

***

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke  a vasúti járatok megszűnésével kapcsolatban tájékoztatott. „A tömegközlekedéssel kapcsolatos tavalyi törvény a vasutat határozta meg a tömegközlekedés vázaként. Éppen ezért érthetetlen, hogy a közlekedési minisztérium csupán ott tartja meg a személyszállítást, ahol arra tömeges igény jelentkezik. Ez a 22-es csapdája, egy ördögi kör! Dél-Szlovákiában, illetve Kelet-Szlovákiában is  tömegesen szűnnek meg a munkahelyek, a kormány nem igazán tud ezzel mit kezdeni (valószínűleg nem is akar), csak látszatmegoldásokat tesz, így ennek az a következménye, hogy a munkahelyek megszűnésével az emberek kisebb mértékben veszik igénybe a tömegközlekedési eszközöket. Erre úgy reagál a kormány, hogy megszünteti a vasúti vonalakat! Ez a logika tarthatatlan! A Magyar Közösség Pártja azon a véleményen van, ha a vasúttársaság leépítéseket alkalmaz és ritkítják a járatokat, akkor alkalmazzák azt a módszert, amelyet sikeresen alkalmaztak a Pozsony és Komárom közötti 131-es számú vasúti pályán. Ott ezt egy külföldi vállalkozóra bízták, aki sikeresen biztosította a személyforgalmat. Még mindig jobb, mintha megszűnnek a vonalak. De van másik javaslatunk is, 2008-ban Robert Fico első kormánya javasolta azt, hogy 2013-ban a regionális vonalakon történő vasútszállítást átruházzák a megyei önkormányzatokra, amelyek egyébként nem mondtak erre nemet, egyetértettek a javaslattal. A megyék is érzékelik, hogy azon társaságok részéről, akik üzemeltetik az autóbuszjáratokat, valós igény jelentkezik a vasúti szállítás üzemeltetésére is. A vasútjáratok megszűnésével fellépő problémának sajnos további károsultjai is vannak, megsínyli ezt az idegenforgalom és a turizmus is" - fogalmazott Farkas Iván.

Felvidék.ma, ON