Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszony bejelentette, nem méretteti meg magát újra az államfőválasztáson.

A Kuciak-gyilkosság után súlyos ügyek kerültek napvilágra a politikusok és az oligarchák összefonódásáról, illetve az ország irányításának morális állapotáról. A politika jelentősen eldurvult, platformoldalunkon mi is hangot adtunk elítélő véleményünknek azzal kapcsolatban, hogy Zuzana Čaputovát és családját halálos fenyegetések érték. A köztársasági elnök asszony úgy tűnik, lélekben nem tudta kezelni ezeket a támadásokat, ezért nem akarja folytatni államfői megbízatását. Pozitívumként értékeljük, hogy megszólalásait, közéleti munkáját igyekezett női kedvességgel párosítani. Aktív volt a koronavírus-járvány idején, és az egyes kormányválságok kérdésében is egyértelmű álláspontokat fogalmazott meg. Ugyanakkor a magyar közösségünket érintő témákban ő sem jutott tovább néhány gesztusnál. Velünk kapcsolatban gyakorlatilag semmilyen kezdeményezése sem volt. Vitathatatlan, hogy az elmúlt öt évben elsősorban a progresszív és neoliberális világnak volt az elnök asszonya. Nem is tett különösebb kísérletet arra, hogy a társadalom egészét megszólítsa és képviselje.

A köztársasági elnöki posztért kezdődő választási verseny ezzel nyílttá vált, bizonyára sok bejelentkezőre számíthatunk.
Újra kell indítanunk magyar elnökjelöltet. Ennek a fő üzenete az, hogy nem vagyunk másodrendű állampolgárok. Az alkotmány adta lehetőségekkel élve kívánjuk képviselni a magyarságot és Dél-Szlovákiát.

Berényi József
platformelnök