A Szövetség MKP-platformjának Országos Tanácsa 2023. május 13-i pozsonyi ülésén az aktuális politikai és társadalmi kérdések megtárgyalása mellett (erről szól az ugyancsak itt olvasható politikai nyilatkozat) elfogadta jelöllistáját az idei parlamenti választásokra. 

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Forró Krisztián pártelnök elmondta, olyan listát fogadott el az MKP Platformja, amely lehetőséget ad arra, hogy a magyar közösségnek ismét legyen csoportos képviselete a parlamentben.

Berényi József platformelnök a listát ismertette. A lista utolsó helyéről induló Gyimesi György is ott volt a sajtótájékoztatón. Mint mondta: hazajött. Az első 30 helyből 15-öt ad az MKP Platform. 

Az MKP Platform a Szövetség listájának 150 helyéből 75-öt jelöl, a többi helyet a Most-Híd és az Összefogás platformok képviselőjelöltjei adják.

Az MKP Platform jelöltjei:

1. Forró Krisztián (pártelnök, megyei képviselő, Galántai járás)
4. Cziprusz Zoltán (megyei képviselő, Rimaszombati járás)
7. Menyhárt József (megyei képviselő, Dunaszerdahelyi járás)
9. Viola Miklós (megyei képviselő, Komáromi járás)
10. Furik Csaba (megyei képviselő, Tőketerebesi járás)
14. Nagy Dávid (jogász, Érsekújvári járás)
16. Csenger Tibor (megyei alelnök, Lévai járás)
17. Őry Péter (polgármester, Dunaszerdahelyi járás)
20. Berényi József (platformelnök, megyei alelnök)
21. Bárdos Gyula (Szenci járás), a Csemadok elnöke
23. Gergely Papp Adrianna (megyei képviselő, Kassa-környék)
24. Agócs Kőrösi Ildikó (megyei képviselő, Vágsellyei járás)
27. Baranyay Zsolt (megyei képviselő, Vágsellyei járás)
29. Gyarmati Tihamér (megyei képviselő, Komáromi járás)
30. Iván Tamás (közgazdász, Komáromi járás)

31. Domin István, Komárom
34. Régi Anikó, Nagykürtös
37. Marcinkó Zoltán, Losonc
39. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely
40. Fenes Iván, Dunaszerdahely
41. Orosz Csaba, Dunaszerdahely
44. Varga Tibor, Nagymihály
47. Paulisz Marián, Nyitra
49. Bób János, Érsekújvár
50. Farkas Tibor, Érsekújvár
51. Geri Valéria, Érsekújvár
54. Deák János, Nagyrőce
57. Brogyányi Mihály, Pozsony
59. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara eknöke
60. Kacz Éva, Galánta
61. Kovács József, Galánta
64. Múdry Péter, Kassa
67. Kocsis László, Nagyrőce
69. Köpöncei Péter, Léva
70. Bögi Pathó Melinda, Léva
71. Farkas Attila, Léva
74. Neszméri Tünde, Szenc
77. Beke Beáta, Rozsnyó
79. Halász Attila, Rimaszombat
80. Juhász Péter, Rimaszombat
81. Pósa Dénes, Rimaszombat
84. Kondás Róbert, Nagymihály
87. Szvorák Dávid, Losonc
89. Furik Péter, Tőketerebes
90. Kocsis László, Tőketerebes
91. Némethi Bertalan, Tőketerebes
94. Gömöry Lóránt, Nagykürtös
97. Képes Sándor, Kassa-környék
99. Bacsó László, Dunaszerdahely
100. Polák László, Dunaszerdahely
101. Karaffa Attila, Dunaszerdahely
104. Méry János, Dunaszerdahely
107. Brunczlik Viktor, Dunaszerdahely
109. Becse Norbert, Komárom
110. Ágh László, Ógyalla
111. Králik Róbert, Komárom
114. Kiss Márton, Komárom
117. Nyúl Gábor, Komárom
119. Takács István, Tőketerebes
120. Várady Tamás, Rozsnyó
121. Elek Tamás, Kassa-környék
124. Klenovics Gábor, Szenc
127. Baros Róbert, Vágsellye
129. Radosiczky Gábor, Érsekújvár
130. Mocskos Éva, Érsekújvár
131. Hajtman Béla, Érsekújvár
134. Tankó Vilmos, szlovák bokszbajnok
137. Mikóczi Béla, Dunaszerdahely
139. Ifj. Élesztős Pál, Dunaszerdahely
140. A. Szabó László, Dunaszerdahely
141. Horony Ákos, Dunaszerdahely
144. Nagy Krisztián, Dunaszerdahely
147. Mácsadi István, Farnad
149. MKP (egyeztetés alatt)
150. Gyimesi György, Komárom

 

Szövetség – MKP Platform Politikai nyilatkozat

 I.

Szlovákiának 1993-as megalakulása óta először lesz hivatalnokkormánya. Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszony megbízásából – hacsak néhány hónapig is – Ódor Lajos személyében magyar nemzetiségű kormányfője lesz az országnak. Ez a jelenség sok mindenről tanúskodik. Először is arról, hogy Szlovákiában a legfelsőbb politika szereplőinek néhányánál már nem akadály a nemzetiségi hovatartozás a legmagasabb közjogi tisztségek betöltése tekintetében. Ez jó hír. Másodszor arról is szól, hogy a létrejövő hivatalnokkormány magyar tagjait nem a magyar közösségünk választotta ki és választotta meg. Egy magyar nemzetiségű miniszterelnök mindössze pár hónapig tartó kinevezése azt is üzenheti csalfán, hogy a soron következő választásokon nincs szükség az etnikai alapú magyar pártra, elég olyan szlovák pártokra szavazni, akiknek vannak magyar nemzetiségű jelöltjei, akikből akár miniszterelnök is lehet. Ez viszont aggályos hír. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy minden józan ítélőképességgel rendelkező szlovákiai magyar tudja, hogy néhány magyar kormánytisztségbe való kinevezése kivételes és átmeneti jelenség, amit a parlamenti választások győztes szlovák pártja azonnal át fog értékelni. Zuzana Čaputová kormányalakítási döntései szép gesztusok, de nem szabad, hogy elringassanak bennünket. Csakis egy erős és stabil magyar parlamenti párt tudja elérni azt, hogy sorainkból kiválasztott és megválasztott magyar miniszterei legyenek hosszabb távon egy szlovákiai kormánynak.

Ódor Lajosnak és a többi magyar nemzetiségű kormánytagnak sok sikert kívánunk! A kormány összetételétől függetlenül elvárjuk a létrejövő hivatalnokkormánytól, hogy:

  • az eddiginél hatékonyabban kárpótolja a helyi és megyei önkormányzatokat a jelentősen megnövekedett energiaárak miatt,
  • támogassa a kis- és középvállalkozókat, akik az áremelkedések következtében szintén nagyon nehéz helyzetbe kerültek, külön segítse a vidéki családi gazdaságokat,
  • a földterületek tulajdonosi és bérleti viszonyát érintő területrendezési terv megvalósulását gyorsítsa fel,
  • támogassa azoknak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek az előállítását, amelyekben Szlovákia nem önellátó,
  • állítsa le a belügyminisztérium közigazgatási tervének előkészítését,
  • állítsa le a kórházak minisztérium által javasolt besorolását, a szülészeti osztályok megszüntetését, például Királyhelmecen
  • járuljon hozzá a közlekedési infrastruktúra déli fejlesztéséhez és a nagy munkanélküliséggel küzdő járásokban a munkahelyteremtéshez,
  • nyújtson sokoldalú segítséget ahhoz, hogy a magyar nyelvhasználat nagyobb teret kapjon és elfogadottabb legyen Szlovákiában, Dél-Szlovákiában pedig egyenrangú szintre kerüljön a használata,
  • lépjen fel aktívan azért, hogy a szlovákiai labdarúgó-stadionokból szoruljon ki a magyarellenesség és a magyarokkal szembeni uszítás.

II.

A Magyar Konzervatív Platform elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy a DAC Dunaszerdahely futballcsapatának mérkőzései során folyamatosan magyarellenes, közösségünkkel szemben uszító szurkolói rigmusok vannak jelen, pl. „Bi maďara do hlavy!” Platformunk jogászai néhány dunaszerdahelyi szurkolóval együttműködve büntetőfeljelentést készülnek beadni. Lehetővé kívánjuk tenni, hogy mindenki, aki ezzel egyetért, csatlakozhasson a kezdeményezéshez. Minél többen lesznek a beadvány aláírói, annál egyértelműbb lesz, hogy elutasítjuk a közösségünket érő sértéseket és megaláztatást. A gyűlölet Szlovákiában sem lehet pálya. Tegyünk ellene!

III.

Ma Szlovákiában 456 154 magyar él, ami a lakosság 8,37%-át teszi ki. Ezért a szeptember 30-án esedékes parlamenti választásokra való felkészülés során a Szövetség Magyar Konzervatív Platformja a lehető legszélesebb magyar összefogás listájának létrehozását szorgalmazta. Feltételeztük és ma is feltételezzük, hogy a magyarság parlamenti képviseletének elérése érdekében a Szövetség mindhárom platformja együttműködő, toleráns és nyitott lesz. Azt hittük és hisszük ma is, hogy 2020-ban már lezártuk a felvidéki magyarokat sújtó több, mint egy évtizedig tartó sértődöttség és széthúzás korszakát. Ezzel összhangban elfogadtuk és valljuk, hogy a Szövetség minden platformja önállóan dönt arról, hogy saját kvótáján belül kit tesz fel a Szövetség választási listájára. Többször hangsúlyoztuk, mi tiszteletben tartjuk a Híd és az Összefogás Platform jelöltjeit. Ultimátumokkal és diktátumokkal ugyanis nem lehet hatékony pártot építeni. A múlt sérelmei helyett foglalkozzunk közös jövőnk építésével. Semmilyen józan és objektív érv nem szól amellett, hogy a listaállítás kapcsán bárki is elhagyja a Szövetséget. Aki ebben gondolkodik, az nem a szlovákiai magyarság érdekeit tartja szem előtt, hanem csak egy szűk, de hangos csoport elvárásainak kíván megfelelni. A Szövetség minden politikusa cselekedjen felelősségteljesen és döntsön bölcsen! „A magyar egységet nem az veri szét, aki annak részese kíván lenni, hanem az, aki azt elhagyja.” A Magyar Konzervatív Platform olyan képviselőjelölteket javasol a Szövetség listájára, akik már bizonyítottak helyi vagy megyei választásokon és az azokon elért tisztségekben, illetve a közélet más területén. A 75 fős listánkon 3 megyei alelnök, 19 megyei képviselő, 21 polgármester, 6 alpolgármester, 22 helyi önkormányzati képviselő indul. Ők már legalább egyszer elnyerték a választók bizalmát. A többi regionálisan ismert és közkedvelt személyiséggel kiegészülve az MKP Platform jelöltjei a méltó magyar parlamenti képviselet megszerzésének a reményében kérik a választók bizalmát.

szd-on/Felvidék.ma