Zajlik az élet a Martosi Rendezvényligetben. Az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumát Kövér László (az Országgyűlés elnöke), Potápi Árpád János (nemzetpolitikáért felelős államtitkár), Kántor Zoltán (a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója) és Gubík László (az Esterházy Akadémia igazgatója) tartották. A közönség soraiban a diákok mellett számos közéleti személy is helyet foglalt, köztük a Szövetségből is. A fórum előtt kapuavatásra - Hrubík Béla alkotása - is sor került, ahol Menczer Tamás államtitkár és Keszeg István polgármester mondott beszédet, majd következett Szarka Gyula és zenekara előadásában a Petőfi dícsérete című koncert.

---

Az MTI tudósítása szerint Az Országgyűlés elnöke a fórumon a nemzetpolitika alapértékeiről, majd az Európai Unió (EU) jövőjéről Brüsszelben zajló vitáról, illetve az Ukrajnában zajló háború hátteréről beszélt. Kövér László az EU jövőjéről zajló európai vitáról azt mondta: nem arról szólnak az e vita mögötti törekvések, hogy mi legyen az EU szerkezete vagy, hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen. "(A vita arról szól) Hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki" - jelentette ki Kövér László. Hozzátette: a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyarságot a 20-ik században ért megpróbáltatásokról, a nemzetpolitikában 2010-ben bekövetkezett paradigmaváltásról és az azóta elért eredményekről, illetve a legutóbbi választások eredményeiről és annak okairól is beszélt. Utóbbi kapcsán rámutatott: olyan dolgokat mond ki a magyar kormány, amiket Európa nyugati részében már nem mernek kimondani és ez az emberek tetszésével találkozik.

A felvidéki Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által a martosi rendezvényligetben az idén először megrendezett tábornak a szervezők szerint az a célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.