Tudatában vagyunk annak, hogy az ukrán politikai vezetés hosszú éveken keresztül nem folytatott nyitott és őszinte párbeszédet, politikát az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek irányába, beleértve a Kárpátalján élő magyar közösséget is.

Kárpátaljai magyar sorstársainktól azt is tudjuk nagyon jól, hogy mennyire elnyomó, diszkriminatív, a nemzetközi normákat is sértő nyelvtörvényt fogadott el Ukrajna. Amely nemcsak a Kárpátalján elő magyarokat, de az ország területén élő minden nemzeti kisebbséget sújt. Ez csupán a kivételezett helyzetben lévő krími tatárokra nem vonatkozik.

Továbbá a 2015-ös minszki egyezmény tartalmazta, hogy Ukrajnát decentralizálni kell. A donyecki és a luhanszki területeteknek széles körű autonómiát kellett volna kapnia. A mai feszült helyzet kulcsa abban is kereshető, hogy ez nem valósult meg.

Az ukrán politikai vezetéssel kapcsolatban tehát számos fenntartásunk és kifogásunk van.

Ennek ellenére, tanulva a 20. század történelméből, nincs más helyes politikai válasz a jelenlegi helyzetre, mint támogatni a területi integritás elvét és a közös Európai Uniós és NATO-s fellépést Ukrajna és Oroszország irányába.

Csak ez biztosíthatja számunkra, felvidéki magyarok számára, a Szlovákián, az Európai Unión és más nemzetközi szervezeteken belüli politikai mozgásteret.

Berényi József, a Szövetség MKP Platform elnöke