2021. március 29-ei határozatával, javaslatunkra hozta létre a Nyitra Megyei Önkormányzat – sorrendben másodikként. a nyitrai nagy kapacitású megyei oltóközpont után – a párkányi és a vágsellyei megyei oltóközpontokat. Az április 24-ei, illetve az április 25-ei megnyitón, mindkét esetben elsősorban a környékbeli érdeklődőket oltották be az oltóanyag alapján, központilag meghatározott korosztály szerint.

Ám a kormány 2021.április 28-ai tanácskozásán két alapvető döntést hozott: az oltható korosztály alsó határát lecsökkentette (akkor még) 50 évre, ami kedvező, míg az elektronikus váróterembe való feliratkozásnál, az addigi konkrét oltóközpontra való megrendelés helyett a járásokba szóló megrendelés mellett döntött. Ami helyenként kaotikus, sokak számára elutasító álláspontot eredményezett. Mi lett ennek a következménye? Másnap, csütörtökön a párkányi régióból feliratkozók hétvégére, az újonnan megnyitott párkányi megyei oltóközpontba kaptak beutalót. Ám másnap, pénteken sokan közülük egy újabb SMS-t kaptak, amely átfedte az előzőt és amely az érsekújvári oltóközpontba invitálta őket, hétköznapra. Ami sokak számára okozott nehézséget, munkanapon a munkahelyről való eltávozás miatt. Még többek – főleg az idősebbek és az egészségkárosultak - számára okozott megoldhatatlan problémát a jóval hosszabb távolságra való utazás. S fordítva, az érsekújvári, a nagysurányi és a nyitrai régióból özönlöttek az oltakozók hétvégén a párkányi oltóközpontba. Szabályos népvándorlás tanúi lehettünk, ami jogosan bosszantotta fel az embereket. A felesleges kilométerekről és környezetünk károsításáról inkább ne is beszéljünk. Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy az ország számos további régiójában hasonló népvándorlás keletkezett.

Emiatt a párkányi régió 22 községének polgármesterei, valamint a párkányi körzetben megválasztott Nyitra megyei képviselők a minap közösen írtunk levelet a SzK egészségügyi miniszterének, hogy a hatáskörében levő Egészségügyi Adatok Nemzeti Centruma (NCZI) intézmény, az állami elektronikus váróterem gazdája változtassa meg a logikát, ne bosszantsa tovább az embereket és az oltásra várók döntő többségét – amennyiben lehetséges – a lakhelyéhez legközelebbi, mi esetünkben a párkányi oltóközpontba rendelje be, ne az érsekújvári vagy a nyitrai oltóközpontba és fordítva. Éppen ezért hoztuk létre Nyitra megyében a párkányi oltóközpontot. Máskülönben az oltás iránti hajlandóság – amely ma sem karcolja a fellegeket – is alaposan lecsökkenhet, mivel az utóbbi két hétben megtapasztalt hozzáállással inkább elkedvetlenítik, elriasztják az embereket az oltástól. S ez érvényes minden más régióra, szerte az egész országban. Közben a párkányi oltóközpontban dolgozóktól érdekes hírt hallottam. E gondjuk miatt kapcsolatba léptek az NCZI pozsonyi munkatáraival, akik értetlenül álltak a panasz előtt. Miért baj, ha a jelentkezőt a járáson belül más, nem a legközelebbi oltóközpontba küldik? Hát éppen ez baj, hiszen északon és középen lehet, hogy a kis járások városai, ahol az embereket oltják, egymástól 10 – 15 kilométerre vannak egymástól. Viszont Párkány az eddigi oltási lehetőségektől – legyen az Komárom, Érsekújvár, Léva vagy Ipolyság – legalább 50 kilométerre található. Sőt, a párkányi régióban vannak olyan települések, amelyek a járási székhelytől - ahová az NCZI átirányította az oltakozókat, köztük számos idősebb polgárt és egészségkárosultat – 70 kilométerre találhatók. Csoda, hogy az oltást többen lemondták, visszautasították?      

Ez esetben újra mi, a déli nagy járásokban élők jártunk pórul. Nem első esetben. Épp ésszel gondolkodva, alulról építkezve, az emberek oldaláról nézve – különösen, ha meg akarják növelni az oltás iránti hajlandóságot – nincs más lehetőség, mint alaposan átértékelni az állami elektronikus váróterembe regisztrálók beosztását. A lakhelyükhöz legközelebb eső oltóközpontba. Különösen most, hogy az oltakozók alsó korhatárát lecsökkentették 35 évre. Legjobb lenne, ha megszüntetnék a járásba való regisztrálást, helyette visszatérnének a konkrét városba történő regisztráláshoz. Az emberek felbosszantása helyett szüntessék meg végre a felesleges kilométerek megtételét és tegyenek valamit környezetünk megóvásáért.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője