Az oltás a megoldás, így mindent, ami az emberek oltási kedvét és a biztonságos oltóanyaghoz való gyors hozzáférést segíti elő, pozitívan értékelünk. Üdvözöljük ezért azt a lehetőséget is, hogy nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is jelentkezhetnek oltásra a szlovákiai magyarok. 

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke kiemelte, ahhoz, hogy a magyar felajánlással élni tudjunk és pozitív eredményeket hozzon különös figyelmet kell szentelni az országok közti adminisztrációs együttműködésre: "Bízunk benne, hogy ennek a nagylelkű felajánlásnak is köszönhetően nőni fog az oltási kedv a felvidéki magyarok között. Komoly hangsúlyt kell fektetni a védettségi igazolások kiállítására és azok kölcsönös elismerésére, hogy a magyarországi oltást előnyben helyezők is ugyanolyan jogi helyzetben legyenek, mint a szlovákiai oltakozók." 

Ennek elérése céljából kezdeményezzük, hogy minél hamarabb egységesítsék EU-s szinten az oltásról szóló igazolásokat, hogy semmiféle hátrány ne érhesse Szlovákiában azokat, akik Magyarországon oltatták be magukat. 

Forró Krisztián, az MKP elnöke az oltási hajlandóság növelését látja a legsürgetőbb lépésnek, s egyben üdvözli a Magyar Kormány döntését:Örülünk annak, hogy Magyarország ismét segítő jobbot nyújtott és szolidaritást vállalt a környező országokkal. Egyúttal felszólítjuk Szlovákia kormányát, hogy tegyen meg mindent az oltási hajlandóság növelése érdekében.”

Sólymos László, a Most-Híd elnöke kiemelte, a koronavírus elleni védekezés és a védőoltásról való tájékoztatásban a szlovák kormány intézkedései nem megfelelőek:

"A cél a nyájimmunitás elérése Szlovákiában. Az országnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a lakosság tájékoztatására. Ebben Szlovákia kormánya teljes csődöt mondott. Ha a Magyarországról érkező felajánlás nem érinti hátrányosan Magyarország polgárait, akkor természetesen üdvözlöm azt, hogy külföldön is igényelhetik a vakcinát Szlovákia állampolgárai. Jelenleg viszont nem az oltóanyag, hanem az oltási kedv hiánya a legnagyobb probléma Szlovákiában." 

Mindazoknak, akik kihasználnák a magyarországi oltást, azt tanácsoljuk, regisztráljanak a szlovákiai rendszerbe is, ha hozzávetőlegesen egy időben kapnak időpontot, akkor pedig inkább a hazai oltást preferálják a későbbi esetleges komplikációk elkerülése végett.

--

Illusztrációs fotó: MTI