Pozsonyban sajtótájékoztatót tartott a Szövetség - Magyarok, Nemzetiségek, Régiók a céljairól, illetve az új szlovák kormánnyal szembeni elvárásokról. A sajtót a Szövetséget létrehozó három párt elnökei: Forró Krisztián (MKP), Mózes Szabolcs (Összefogás) és Sólymos László (Híd) közösen tájékoztatták,

Rendeződjön az állampolgársági kérdés és legyen a magyar hivatali nyelv Dél-Szlovákiában

A Szövetség a magyar közösség régi követeléseinek teljesítését várja el a felálló Heger-kormánytól - hangzott el az MKP, a Híd és az Összefogás közös szerdai sajtótájékoztatóján. Forró Krisztián, az MKP elnöke elmondta, az új kormánytól a kommunikáció megváltoztatását és a stabilitást várják el legfőképpen. Várakozásaik szerint a Heger-kormány programja a Matovič-kabinet célkitűzéseit viszi tovább. A Szövetség reméli, hogy az új kormány programjában is szerepel majd a kisebbségi kerettörvény és a kisebbségi kormányhivatal megteremtése. Nem értenek egyet viszont az állampolgársági törvény jelenlegi formájával. A Szövetség 15 pontban foglalta össze az új kormánnyal szembeni elvárásait, amelyet elküldenek az új kormányfőnek és a koalíciós pártok képviselőinek - hangsúlyozta Forró Krisztián.

Igor Matovič kormányfőként ígéretet tett arra, hogy a Csemadok állami támogatásban részesül, a Szövetség reméli, hogy pénzügyminiszterként biztosítja majd az ehhez szükséges forrásokat. Forró Krisztián fontosnak nevezte, hogy a Heger-kormány a magyarok által lakott déli régiókra is kitüntetetten figyeljen. Elvárják az egészségügyi ellátórendszer megerősítését és a kisgazdaságok támogatását.

Sólymos László, a Most-Híd elnöke reméli, hogy az új kormány végre az emberek gondjaival foglalkozik majd. A kormány biztosítsa a Kisebbségi Kulturális Alap megőrzését, folytatni kell a déli régiók infrastruktúrájának fejlesztését! Ugyancsak folytatni kell a leszakadó régiók felzárkóztatását - hangsúlyozta Sólymos.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke hangsúlyozta, fontos lenne, hogy az új kormány programja ne legyen egy az egyben átmásolva, mint egyes politikusok szakdolgozatai. A Szövetség elvárja, hogy a régiók egyenrangúságát a fejlesztési források szétosztásánál tartsa be a kormány. Mózes fontosnak nevezte a vasúti hálózat fejlesztését, különösen a Komárom-Pozsony vonal korszerűsítését. Az alkotmány preambulumát a nemzeti elv helyett a polgári elven fogalmazzák meg. A résztvevők külön kiemelték, hogy elvárják, szüntessék meg azt a mulasztásos törvénysértést, amely a közszolgálati televízió nemzetiségi műsorszórásában jelenleg érvényesül - haladéktalanul növelni kell a nemzetiségi nyelvű műsoridőt.

Legyen hivatali nyelv a magyar Dél-Szlovákia járásaiban, az eredeti kormányprogram két magyarok által lakott megye magyar nyelvhasználatát biztosítaná. Mindez része lehetne egy átfogó kisebbségi törvénynek. A magyar választók reális, de ambíciózus programot várnak el a Szövetségtől - emelte ki Mózes.

A pártegyesítés folyamatáról folyamatosan tájékoztatni fogják a közvéleményt - hangsúlyozta Forró Krisztián kérdésre válaszolva.

Forrás: Kolek Zsolt Matus Tibor, ma7,sk