Nyitra Megye Önkormányzata hétfőn, 2021. március 29-én tartotta 26. képviselő-testületi ülését. A megyében eddig Nyitrán, Komáromban, Érsekújvárban, Léván, Ipolyságon, Nagytapolcsányban és Aranyosmaróton, a felsorolt városok kórházaiban oltották az embereket Covid-vírus ellen. A két hete lezajlott megyei testületi ülésen eldőlt, hogy nagy kapacitású oltóközpont nyílik Nyitrán, amelyet néhány nappal később megnyitottak.  

A tegnapi testületi ülésen a megyei önkormányzat újabb megyei oltóközpontokról döntött Párkányban és Vágsellyén. Azokban a városokban, ahol eddig nem végeztek oltást. Egészen pontosan a megye által fenntartott és üzemeltetett rendelőintézetekben. Ésszerű döntés volt, hiszen a párkányi régióból kellett a legtávolabbra utazni oltás miatt, míg Vágsellye volt az egyetlen járási székhely Nyitra megyében, ahol eddig nem végeztek Covid-elleni oltásokat. A testület jóváhagyta javaslatomat, hogy más területekről forrásokat csoportosítsunk át az új oltóközpontok idei fenntartására. Egészen pontosan 290 ezer eurót a Párkányi Rendelőintézet és további 290 ezer eurót a Vágsellyei Rendelőintézet számára. Mindkét helyen szervezési, műszaki és emberi erőforrások szempontjából kell felkészülni az oltásokra, így várhatóan a Húsvét utáni hétvégén nyílhatnak meg az új megyei oltóközpontok. A testületi ülésen felmerült, hogy további városokban, elsősorban Érsekújvárban, Léván és Gútán lehetne megyei oltóközpontokat nyitni. Javasoltuk, hogy a Lévai járás kiterjedtségére való tekintettel, a lévai és az ipolysági oltóközpont mellett Zselízen kellene új megyei oltóközpontot nyitni. A megyei képviselőtestület arról döntött, hogy a javaslatokat megvitatja a soron kívüli, április 26-i képviselő-testületi ülésen. A legfontosabb mégis az, hogy végre kellő számú vakcina álljon rendelkezésre.

A Nyitra megye testület eldöntötte az idei évre szóló megyei támogatásokat a kultúra, a sport, az egészségügyi ellátás, a műemlékek védelme, valamint az idegenforgalom területén. Az egészségügy ellátás támogatására a megye idén 335 ezer eurót szánt, a konkrét pályázatokat benyújtó egészségügyi intézmények számára, regionális bontás nélkül. Az idegenforgalomra a megye idén 200 ezer euró támogatást szán, a következő lebontásban: a Komáromi járás részére 30 ezer, a Lávai járás részére 33 ezer, a Vágsellyei járás részére 15 ezer, az Érsekújvári választási körzet részére 30 ezer, míg a Párkány körzet részére 10 ezer eurót.  A műemlékek védelmére a megye idén 100 ezer eurót szán, a 37 eredményes pályázó részére, regionális egyensúlyozás nélkül. Azonban a kultúra és a sport támogatása évek óta regionális bontásban történik, lakossági számarányok alapján, az alábbi déli járási keretekkel. Kultúrára a Komáromi járásba idén 74 ezer euró, a Lévai járásba 80 ezer, a Vágsellyei járásba 37 ezer, az Érsekújvári választási körzetbe 75 ezer, míg a Párkány körzetbe 25 ezer euró érkezik. Sportra a Komáromi járásba idén 68 ezer euró, a Lévai járásba 69 ezer, a Vágsellyei járásba 34 ezer, az Érsekújvári választási körzetbe 74 ezer, míg a Párkány körzetbe 23 ezer euró vándorol. Az eredményes pályázók névsora az elnyert támogatással hamarosan megjelenik Nyitra megye honlapján, majd a megyei hivatal a pályázókhoz eljuttatja aláírásra a megyei támogatásról szóló szerződéseket. Gratulálunk az eredményes pályázóknak! Sikeres, eseménydús rendezvényeket, értékes, hasznos beruházásokat és üzemeltetést kívánunk!

A megyei testület jóváhagyta Nyitra megye stratégiáját a kerékpár-infrastruktúra fejlesztésére az EU 2021-2027 közötti időszakára. Fontos dokumentum, hiszen a következő 7+3 év folyamán a korábbiakhoz képest jóval több központi (EU és állami) forrás érkezik majd a kerékpárutak építésére és fejlesztésére.

Nyitra Megye Önkormányzata határozatban szüntette meg saját intézményét, az Energo-SK részvénytársaságot, amely immár 17 éve szolgáltatta az energiaforrásokat a megye által fenntartott intézmények számára. Az idő előrehaldtával az intézményvezetők részéről egyre több kritika hallatszott a tárasaság exkluzivitása és üzleti politikája kapcsán. Az utóbbi években tetemes hiányt is felhalmozott a cég, amelyet a megye tovább nem kívánt szanálni. Ezzel a vég elkerülhetetlenné vált.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője