Dicséretes, hogy a Brüsszelből lépésben érkező oltóanyagok pótlására a kormány alternatív beszerzési forrásokhoz nyúlt. Helyesen, mivel az emberéletek, az egészség megóvása a geopoitikai taktikázást jóval felülmúló alapelv. Így tesz egyre több EU-tagország. Hiszen a járvány leküzdésére az egész világon ádáz küzdelem, ölre menő verseny zajlik a vakcinákért, az oltóanyagok mihamarabbi és minél szélesebb körű beszerzéséért. Sőt, mi több az EU-tag Olaszországban hamarosan elkezdődik a Szputnik V vakcina gyártása. Minden bizonnyal a széles körű oltás sokkal hatékonyabb védekezési módszer, mint a hónapok óta tartó, vég nélküli tesztelés.

A másik oldalon döbbenetes kormányzati rendszerhibákat tapasztalunk. Aktuálisan a szomszédos járásokba nem utazhatunk, csak ha nyomós okunk van rá. Ezzel egyidőben egyre többen utaznak exkluzív országokba: Szomáliába, a Maldív-szigetekre, Zanzibárba vagy a Seychelle-szigetekre. Csodálkozunk, ha egyre többen hozzák be a dél-afrikai Covid-vírust vagy a még újabb és ritkább vírustörzseket? A hatékony megelőző gyógyszerek, mint az Ivermectin vagy a Isoprinozin máig sem kaphatók a patikákban. Erről nem a patikusok tehetnek, hiányzik a központi beszerzés. Más. Szlovákiában 2020. novembere óta kisebb-nagyobb szünetekkel tartó széles körű, társadalmi tesztelés folyamán eddig 14 millió Antigén-tesztet használtak fel. Miközben nem és nem csökken a súlyos betegek és az elhalálozottak száma. Hetek óta a megszólalók a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések csődjéről beszélnek. Mindhiába.

A széles körű, társadalmi tesztelés során a kormány tovább tetézi az elhibázott lépések sorát. Szinte hihetetlen, mégis igaz: az felhasznált 14 millió Antigén-teszt után, napirenden van további 35 millió Antigén-teszt központi beszerzése, k.b. 140 millió euró értékben. Ennyi pénzből talán egy új kórházat is felépíthetnének. Akár speciális, korszerű járványkórházat, ami irtózatosan hiányzik. Sőt, olyan tesztek beszerzése is várható, amelyekkel a tesztelést az emberek otthonukban maguk is elvégezhetik. A mobil oltóállomásokon vagy a központi foglalási rendszerben eddig a teszteltek adatait felvették, a fertőzöttekről az államigazgatás így azonnal tudomást szerzett. Ám ha az emberek a tesztelést maguk végzik majd el, a fertőzöttekről az államigazgatás nem szerez tudomást. Mivel máig sem indult be az e-karantén, az elektronikus nyomon követés, a fertőzöttek élő nyomon követése pedig feltűnően hiányos, a közeljövő korántsem bíztató. Az idősebbek hogyan fogják magukon elvégezni a tesztelést? Lehet így hatékonyan küzdeni a járvánnyal?  Ha már megrögzött tesztelés-párti a kormány, miért nem tért át a sokkal pontosabb, megbízhatóbb, gyors és olcsó PCR-tesztekre? Komoly szakmai talány…

Íme egy közvélemény-kutatás eredménye, amely az elmúlt hetekben készült. A megkérdezett szlovákiai polgárok 75 százaléka úgy véli, a széles körű, társadalmi antigén-tesztelés hibás, hatékonynak nem nevezhető módszer, gyorsan el kellene felejteni. A felmérés másik eredménye: a megkérdezettek 20 százaléka úgy véli, hogy a fals negativitással bíró antigén-teszteléssel meg voltak tévesztve. Mivel úgy gondolták negatívak, nem fertőzöttek ám nem sokkal később kiderült: fertőzöttek voltak és fertőzték környezetüket. Ha tudták volna a valóságot, egészen biztosan másképpen, felelősségteljesen viselkedtek volna.

Döbbenetes, hogy a hibás módszert a kormány folytatni kívánja. Szélesebb körben, mint eddig. Legalábbis a közbeszerzés adatai erre utalnak. Mindezt 140 millióért, amikor az ország államadóssága egekbe szökik, az egészségügy működőképessége határára, államháztartása pedig lassan a tönk szélére kerül. Mivel az év elejétől a járvány következményeire a vártnál többet költöttek, aktuálisan a költségvetés módosítását, az államadósság jelentős megnövelését fontolgatják. És ez így fog folytatódni. Vajon meddig?

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke