Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke, Nyitra megyei képviselő mutatott rá, hogy bár a kormány már megnyitotta az oltások 3. szakaszát, melynek keretében a 75 év felüliek kaphatják meg a vakcinát, az Érsekújvári járásban nincs oltóközpont.

Kifejtette, tudvalévő, hogy egyelőre kevés az oltóanyag, ami lelassítja az oltások menetét, és az oltóközpontoknak is nagyon speciális feltételeknek kell megfelelniük. A vakcinák több fajtáját fagyasztóládákban kell tárolni és biztosítani a segítségnyújtást, ha az oltóanyag beadása után valami gond lenne. Az egészségügyi minisztérium regisztrációs oldalán sajnos nem található Érsekújvár járás beli oltóközpont. Ami még a járásban lakóknak elérhető, az Komárom, Léva és Nyitra oltóközpontjai. Persze ezek mindegyike nagyon messze van, kiváltképp, hogy 75 éven felüli személyekről beszélünk.

Kiemelt fontosságú, hogy az oltóközpontok jóval közelebb kerüljenek az emberekhez. Jó lenne, hogy mire elérkezik a tömeges oltások ideje, az illetékesek megteremtenék annak a lehetőségét, hogy ezek mindenki számára egyformán elérhetők legyenek” – hangsúlyozta Bolya. Hozzátette a párkányi régió különösen rossz helyzetben van, távol minden nagyobb várostól, ezért ott mindenképpen létre kellene hozni oltóközpontot. Hangsúlyt kellene fektetni magára az oltási kampányra is, hiszen csak úgy kaphatjuk vissza a régi életünket, ha gyorsan fog nőni a beoltottak aránya.

A Kürtön élő Sütő Judit Érsekújvárban egészségügyi nővér. Elmondta, az egyetemi kórházban ugyan oltanak, leginkább az egészségügyi dolgozókat, de nem ott tárolják az oltóanyagot, hanem naponta szállítják Nyitráról. Még ő maga se kapta meg az oltást, néhány kolléga igen, de nekik is gondot jelent, meg tudják-e időben kapni a második vakcinát, sokan Komáromba mennek érte. Úgy tudja a PCR tesztekkel is sok a gond, hosszú a várakozási idő.

Megkérdeztük az érsekújvári kórházat mikor nyílik náluk oltóközpont. Ján Baček, a kórház szóvivője ma a déli órákban úgy tájékoztatott, két adományozó jóvoltából érkeznek fagyasztók a kórházba az oltóanyagok tárolására. Kettő már raktáron van, a harmadik, amely -80 °C-ig hűt, februárban érkezik. Így létre tudják hozni az oltóközpontot a lakosok számára is. A kórházban jövő szerdától - 2021. február 3-tól lesz hivatalos oltóközpont. Az oltások iránt érdeklődők a korona.gov.sk weboldalon keresztül regisztrálhatnak” – emelte ki Baček.

A szóvivő ismertette, az oltást eddig kórházuk dolgozói, valamint a surányi és párkányi körzet egészségügyisei kapták meg, a mai napig mintegy 1250-en. Felvehették a vakcina második adagját azok az egészségügyi dolgozók is, akik Nyitrán voltak beoltva a tavalyi év két utolsó napján. Az oltás a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának oltási stratégiája szerint zajlik. 

Forrás. Bokor Klára, ma7.sk

https://ma7.sk/aktualis/nincs-az-ersekujvari-jarasban-oltasi-kozpont-me…