Miközben a világ lakossága a koronavírus járvány hatásait nyögi, a tengeren túl más dolgok is történnek.

Sokak az elnök választás eredményeit vitatják, kétségbe vonják az eredményeket és kritikusan lépnek fel, ennek ellenére én egy más jelenséget véleményezek, mely tény, összefügg ezzel a témával.

A demokrácia mintájának tartott „nagy” USA-ban folyamatosan épül le a szólásszabadság. Mondhatnánk, hogy túl messze van, minket ez nem érint vagy mégis?

Mennyien használják a közösségi hálót (fb, insta, twitter, stb.)? Több millió ember, aki ezeken a felületeken éli életét, megossza boldog-boldogtalannal, a legkisebb félelem nélkül a mindennapjait, adatot szolgáltat ki magáról, családjáról. Teszi mindezt úgy, hogy nem érdekli az, hogy milyen biztonsági kockázatot vállal, hogy a „nagy testvér” mit raktároz el róla vagy mit figyel.

Legújabban ezen média felületek tulajdonosai, mindenfajta lelkiismeret furdalás nélkül csak úgy a véleményükért, lekapcsolnak embereket a közösségi hálókról. Konkrétan az USA elnökének ellehetetlenítésére gondolok. Véleménye nem volt rasszista, gyűlölködő de még fake news (féknyúz) sem csak más politikai nézeteket valló, mely a fősodor ellen szólt. Úgyhogy, tisztelt olvasók, a következőkben óvatosan osszák meg a konzervatív értékeket képviselő tartalmakat mert könnyen megtörténhet, hogy a nagytestvérnek nem fog tetszeni a dolog és a lekapcsolást fogja választani.

Hogy ki hatalmazta fel ezeket a társaságokat arra, hogy egy személyben legyenek bírók és végrehajtók? Valamilyen szinten mindenki, aki használja ezeket a felületeket vagy talán mégsem? Azt gondolom, erre senki se hatalmazta fel őket. Persze, azt azért látni vélem, hogy a Trump adminisztratíva tervezett lépései ezen felületek megregulázására nem voltak épp barátságosak. Ámbár, jogos lépések lettek volna. Ha mindannyiunknak adózni kell, akkor bizony a „sérthetetlenek” is tegyék azt! Most, úgy néz ki, hogy minden marad a régiben. A kérdés az, hogy meddig tart ki ez az állapot?

Veszélyes vizek felé halad a világ, ha már a szabad véleménynyilvánítás jogától is, mindenfajta következmények nélkül, meg lehet fosztani embereket. Kérdezem én, mi lesz a következő lépés? Talán az, hogy ha felhasználó szeretnék lenni egy oldalnak, akkor be fog kellenem „pipálni” azt a sort/mezőt, hogy csak a „fősodor” véleményét fogom hangoztatni?

Köpöncei Péter