A pályázati határidők kitolását kéri a kulturális és környezetvédelmi minisztériumtól polgármesterek kezdeményezésére a Híd és az MKP. A COVID alatt lehetetlen a januári és februári pályázati határidőket tartani. A pártok szerint a községek nem lehetnek a szükségállapot újabb kárvallottjai. 

A kulturális minisztérium a napokban számolt be a sikertelen támogatási programjáról, amellyel a kulturális és kreatív szektort kívánta megsegíteni. Annak ellenére, hogy Natália Milanová több ezer pályázatot várt, alig pár száz érkezett és a minisztérium végül mindössze 270 pályázatot támogatott. A támogatásra szánt több millió euró helyett így csak 850 ezret tudtak eljuttatni a kérvényezőkhöz. 

Jelenleg még rosszabb a helyzet. Lockdown alatt a műemlékek és középületek felújítását célzó pályázatokat nem lehet úgy előkészíteni, hogy esélyünk is legyen a sikerre. Ezért fordultunk a kulturális és a környezetvédelmi miniszterhez,” - nyilatkozta Horváth Zoltán, a felhívás kezdeményezője. "Ebben a helyzetben ezek a támogatások a község esetében létfontosságúak lehetnek, ezért támogatom a határidő kitolását," - egészítette ki Zupkó Tamás, a kezdeményezés támogatója. A szaktárcákhoz eljuttatott levélben a  Galántai és a Dunaszerdahelyi járás polgármesterei arra kérik a minisztereket, hogy hosszabbítsák meg a kulturális minisztérium által kiírt “Újítsd fel a házad,” illetve a Környezetvédelmi Alap által meghirdetett  “Középületek energiahatékonyságának növelése és szigetelése” projektek benyújtási határidejét. 

A járványkezelés a kormány első számú feladata, s ez nem csak a tömeges vagy országos tesztelést jelenti. A lockdown a kormányzás számos területére van hatással, s a kormány nem tehet úgy, mintha ez nem így lenne. Az önkormányzatok az országos tesztelés során a kormány mögé álltak. Az anyagiak mellett a személyzetet is biztosították. Most a kormányon a sor. Ha nem tolják ki a határidőket, akkor sok község és város esik el a támogatás lehetőségétől, ami még jelentősebb pénzhiányt eredményez majd, ” -  mondta Sólymos László, a Híd elnöke.

A kezdeményezést támogató polgármesterek szerint a világjárvány kezelésében az önkormányzatok is mindvégig aktívan részt vettek. Maradéktalanul teljesítették Igor Matovič kabinetje ad hoc intézkedéseit. Most azt kérik, a lezárás, illetve a kilátásba helyezett újabb országos tesztelések miatt hosszabbítsák meg az említett pályázatok határidejét. 

Minden támogatásnak akkor van értelme, ha minél több címzetthez eljut. Lehetőséget kell adni az önkormányzatoknak, hogy olyan pályázatokat készítsenek elő, amelyek ezekben a nehéz időkben is a települések fejlődését segítik," - tette hozzá Forró Krisztián, az MKP elnöke.