A legfőbb változások:

  1. Az országba legfeljebb 6 hónapig vízum mentesen lehet belépni és tartózkodni.
  2. Érvényes személyazonossági vagy határátlépővel tudsz csak belépni az országba
  3. Kirándulni, üzleti útra stb. vízum mentesen lehet menni (max. 6 hónap),
  4. Munkavállalás végett (az Egyesült Királyságban akarsz dolgozni) vízumkötelesség terhel,
  5. Abban az esetben, ha 2020-ban vagy korábban érkeztél a szigetországba (dolgozni, tanulni, stb.) szinte alig érintenek a változások. A kilépési szerződés értelmében megilletnek ugyan azok a jogok, amik voltak, míg az Egyesült Királyság az EÚ tagja volt. Viszont, 2021.június 30.-ig köteles vagy regisztrálni a következő oldalon katt ide ,
  6. Abban az esetben, ha 2021. január 1-e után érkezel az Egyesült Királyságba (dolgozni, tanulni, stb.) pont alapú elbírálás alá esel amiről a következő oldalon olvashatsz.
  7. 2021. január 1-jétől azok az uniós vállalkozások, amelyek jelenleg az Egyesült Királyságból vásárolt árukat hoznak forgalomba az uniós piacon, importőrökké, míg azok, amelyek jelenleg az Egyesült Királyságban forgalmaznak termékeket, exportőrökké válnak. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazandó uniós szabályok értelmében új kötelezettségeknek kell majd eleget tenniük.
  8. Az uniós jog által előírt vámjogszabályokat kell majd alkalmazni az EU vámterületére az Egyesült Királyságból belépő vagy az EU vámterületét az Egyesült Királyság irányába elhagyó valamennyi árura. Még akkor is, ha sikerül olyan ambiciózus szabadkereskedelmi övezetet létrehozni az EU és az Egyesült Királyság között, amely vámok és kvóták nélküli árukereskedelmet tesz lehetővé vámügyi és szabályozási együttműködés mellett, az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelemben részt vevő valamennyi termék biztonsági, egészségügyi és más közpolitikai célokat szolgáló, behozatalra vonatkozó szabályozási megfelelőségi ellenőrzések és vizsgálatok hatálya alá fog tartozni.
  9. A fuvarozóknak és a logisztikai szolgáltatóknak változásokkal kell számolniuk az Egyesült Királyság és az EU közötti határátlépéshez szükséges alakiságok terén (Észak-Írország kivételéve). A határokra vonatkozó alakiságok a járművezetőket, az utasokat és a határ menti ingázókat is érinteni fogják. Ez a személyekre vonatkozó határforgalom-ellenőrzést foglalja magában, és annak eredményeként a beutazási és tartózkodási követelmények ellenőrzését, az útlevelek lebélyegzését, és adott esetben a vízumkötelezettségeket.

Köpöncei Péter