Minority Safepack: győzelem az Európai Parlamentben, minden szem az Európai Bizottságra szegül

A nemzetközi kisebbségvédelemben történelmi jelentőségű eseményként ma az Európai Parlament 524:67 arányos meggyőző többséggel állásfoglalásban állt ki a Minority Safepack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés mellett.

Az európai nemzeti és nyelvi kisebbségeket tömörítő FUEN által 2013-ban kidolgozott és útjára indított kisebbségvédelmi csomag az Európai Bizottság általi elutasítását követően a luxemburgi EU-bíróság döntése tette lehetővé, hogy 2017 tavaszán elindulhasson a kezdeményezést támogató aláírások összegyűjtése. Végül 1 128 000 hitelesített aláírás gyűlt össze az EU tagországaiban. Szlovákiából több mint 68 ezer támogató aláírás érkezett, ebből 51 ezret az MKP területi szervezetei gyűjtöttek össze.

A Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés a valóban kimagasló teljesítményt nyújtó összmagyar összefogásnak, rengeteg elkötelezett civil szervezetnek és magánszemélynek, továbbá Vincze Loránt FUEN-elnöknek és EP-képviselőnek köszönhetően az eddigi legsikeresebb polgári kezdeményezéssé vált. Az, hogy végül ez a siker kiteljesedik-e, az attól függ, hogy az Európai Bizottság a mai európai parlamenti ösztönzésnek is megfelelően megindítja-e a jogalkotási eljárást a kezdeményezés szerinti kisebbségvédelmi témákban. Az Európai Bizottságnak január 15-ig kell színt vallania.