Szlovákia kormányának 494/2020 számú határozata értelmében a települések (városok, falvak) COVID-19 miatti bevételkiesését hosszútávú visszatérítendő kölcsön formájában kívánja a kormány kompenzálni. Az elképzelés, hogy segíteni kellene már végre a településeken is, lehet, már elkésett, de végre egy megoldás ezért született.

Mit is takar a kormány határozata? Nyilvános adatokból kiolvasható, hogy a vírus miatt a településeknek 121,5 milliós, a megyéknek pedig 52 millió eurós bevételkieséssel kell számolniuk 2020-ban. Tudni kell, hogy a települések állami támogatásból (a személyi jövedelemadó 70 százaléka a településeké, 30 százaléka a megyéké), a helyi adókból és illetékekből gazdálkodnak, ezek képezik a bevételeiket.

Tudjuk, saját bőrünkön tapasztaltuk a COVID-19 miatti helyzetet, sokan elvesztették munkahelyüket, csökkent a fizetésük, vállalkozások kerültek parkolópályára és még sorolhatnánk. Ez mind azt eredményezte, hogy a személyi jövedelemadó az idén látványos csökkenést produkál.

A pénzügyminisztérium inden év utolsó hónapjaiban közzéteszi a települések számára a következő évre előirányzott támogatása összegét. A polgármesterek ezen előrejelzés alapján összeállítják az éves költségvetést, mely tartalmazza a következő évre vonatkozó bevételeket és kiadásokat.

A kormány rendelete alapján ezzel felülíródik az év legfontosabb helyi törvénye, a költségvetés. Amíg 2019-ben a személyi jövedelemadóból éltek a települések, ma ott tartunk, hogy október 31-ig kérvényezni kell majd egy visszatérítendő, hétéves futamidejű kölcsönt azon településeknek, amelyek szeretnének hozzájutni a pénzükhöz. Az irónia az egészben többek között az, hogy azt, amit most felvesznek kölcsön formájában, 2024-ben el kell kezdeni törleszteni.

Leegyszerűsítve, ami eddig alanyi jogon járt, azt most kölcsön formájában kapnák meg az önkormányzatok. Ez lenne a probléma megoldása? Mellékesen jegyzem meg, hogy a települések finanszírozásának problémáját az MKP évek óta kritizálja, javaslataival próbálja jobbítani, megoldásokat kínál, de mindeddig elutasításba ütközött.

Ilyen megoldások nem segítik a településeket. Véleményem szerint a kiesett adóbevételt más forrásokból ki lehetett volna pótolni, vagy vissza nem térítendő kölcsön formájában eljuttatni a településekhez. Ehelyett folytatódik a települések mélyrepülése. Az önkormányzatok feladatai bővülnek, a pénzforrások csökkennek, a helyi adókat a végtelenségig emelni nem lehet, és így a települések a leépülés irányába indulnak el. Lehet, hogy ez már a településreform előfutára?

Köpöncei Péter

A szerző az MKP OT elnöke, Palást polgármestere (fotó: felvidék.ma)