Az MKP kezdeményezésére többórás műsorfolyam készült Trianon 100. évfordulójára

A mai napon, június 4-én egy hosszú pillanatra mindenhol megáll az élet a Kárpát-medencében, hiszen a magyarság a gyászos trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezik. A koronavírus-járvány miatti intézkedések arra késztettek bennünket, hogy rendhagyó módon, virtuális műsorfolyammal emlékezzünk a gyászos évfordulóra és az elmúlt 100 évünkre.

Az emlékműsor a Magyar Közösség Pártja kezdeményezésére a Pro Média Alapítvány által működtetett Ma7 médiacsalád szervezésében készült el. Társzervezők voltak a Rákóczi Szövetség, a Szövetség a Közös Célokért, a Pázmaneum Társulás és a Via Nova. Az emlékműsor számot vet a múlttal, de a jelen kulturális értékeit is bemutatja és a jövőbe is tekint, vagyis a történelem, a hagyomány és a politikum egyaránt helyet kap a több mint 7 órás műsorfolyamban, ahol közel 60 programpont követi egymást.

A műsor kezdetén elhangzik Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének a felvidéki magyarokhoz intézett üzenete, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár mondja el gondolatait.

A nemzeti összetartozás napjára a Felvidék három jeles énekese, Derzsi György, Kovács Koppány és Vadkerti Imre Jöjjön a fény címmel írt egy dalt. A reményt adó szerzemény azzal a szándékkal született, hogy közösségünk egyik meghatározó dalává, mintegy új himnuszává váljon.

A műsorfolyam további részében a nézők képzeletben elzarándokolhatnak az Apponyi-sírbolthoz és a Felvidék több ikonikussá vált helyszínére is, szó lesz a pozsonyi, a komáromi és a kassai hatalomváltásról, és családtörténeteken keresztül is megelevenedik a múlt. A történészek az okokat és az okozatokat elemzik. Kulturális életünk számos jeles képviselője elfogadta a meghívást, s előadásával gazdagítja a programot.

Az MKP néhány politikusa és a külhoni közösségek vezetői mellett a civil társadalom és a kulturális élet képviselői is elmondják a gondolataikat.

A közös akaratból született műsorfolyam méltó módon járul hozzá a nemzeti összetartozás megéléséhez.

Az emlékműsor délután 13 óra 10 perckor kezdődik, és jelképesen 20 óra 20 perckor ér véget, amikor Kárpát-medence-szerte meggyúlnak az emlékezés tüzei. A program az MKP internetes felületei mellett a ma7.sk és a felvidek.ma portálon lesz követhető és megosztható.

Voltunk, leszünk, emlékezünk!

Őry Péter, az MKP ügyvivő elnöke