A határátkelést érintő szigorú intézkedések feloldását illetően megjelent a képzeletbeli alagút végén a fény. S nem csupán Ausztria és Csehország irányában, hanem Magyarország és Lengyelország irányában is. A kedvező hírt a történet nem kisebb szereplője jelentette be, mint a szlovák kormány elnöke, aki felsorolta azt a nyolc országot, köztük a négy szomszédos országot, amelyek irányában hamarosan feloldják a szigorú intézkedéseket. Végre valahára. Engedve az összeurópai tendenciának, hiszen napokkal ezelőtt a Baltikum országai is megnyitották belső országhatáraikat, megnyitotta határait Ausztria, akkor a Visegrádi Négyek miért ne tehetnék meg? Ugyanis a felsorolt országokétól kedvezőbb járványgörbével rendelkeznek, jóval enyhébb volt a Visegrádi Négyeken belüli koronavírus-fertőzés lefolyása. Legalábbis eddig. Ám a pozsonyi külügy a szomszédos országok irányába eltervezett feloldó intézkedéseit Ausztrián és Csehországon kívül a többi szomszédjával nem vitatta meg, így Magyarország külügyi kormányzatával sem. E példa is azt bizonyítja, hogy továbbra is komoly kommunikációs zavar mutatkozik a pozsonyi kormánykoalíció berkeiben, a kormányzati gépezetben. Ám a déli régiókban élők számára a legfontosabb hír, hogy rövid időn belül elérkezik a megoldás, az országhatár átjárhatósága. Úgy tűnik, javaslatunk és küzdelmünk nem volt hiábavaló.

A járványgörbét, a fertőzöttséget és az elhalálozási rátát illetően, Szlovákia Európa éllovasa. Ám a másik oldalon, a gazdasági károk enyhítését, megelőzését illető intézkedések terén Európa utolsó helyén kullog. Eddig. Bő két hónapja, az első, majd a második gazdasági mentőcsomagot tálalva a kormány beharangozta, hogy havonta 1 milliárd eurót pumpál a gazdaságba, a károk megelőzése és enyhítése címén. Nos, azóta eltelt tíz hét, ám a kereskedőkhöz, a vállalkozókhoz és az iparosokhoz eddig csupán 32 millió € vándorolt. Hol a fennmaradó 98 és fél százalék? Persze tudjuk, azok a fránya bürokraták és a hagyományos szlovákiai bürokrácia. Mégis, feltűnő az ígéretek és a teljesítmény között tátongó űr, amely a kormány teljes hitelvesztésének határát súrolja.

A kormány tegye a dolgát! Amit vállalt és megígért, teljesítse! Jelentősen csökkentse le a gazdasági mentőcsomagok alapján igényelhető állami támogatás megpályázásának körülményeit és biztosítsa a kellő anyagi forrásokat a gazdaság megmentésére, amíg nem késő! Hiszen számos kereskedő és vállalkozó inkább elbocsájtotta alkalmazottait, mintsem átevickéljen a bürokrácia útvesztőin, hogy az állami mentőövet elintézze. Sorra zárják be boltjaikat, szolgáltatásaikat a kereskedők, rohamosan növekszik a munkanélküliek száma. Szedje össze magát a kormány, tegye a dolgát, hiszen a választási kampány befejeződött! Itt az ideje a cselekvésnek, a divatos, csilli-villi kommunikáció helyett.

Legfőképpen amiatt, hogy Szlovákia gazdasága súlyos lejtmenetbe kapcsolt. Míg 2019 utolsó negyedévében 2 százalékos gazdasági növekedést tapasztaltunk, addig 2020 első negyedévében már 3,9 százalékos gazdasági visszaesést. Ami a gazdasági elemzők legrosszabb forgatókönyvét is alulmúlta, hiszen az első negyedév első két hónapját meg sem érintette a koronavírus-járvány szele. Csupán március közepén indult a karantén, akkortól számítanak a szigorú korlátozó intézkedések. Mi lesz a további hónapokban, negyedévekben, ha így folytatják?

A kormány és a válságstáb szakszerű munkát végzett az egészségügyben, a járvány megelőzése terén. Kívánatos, hogy szakértelmét mihamarabb  a gazdasági mentőcsomagok gyors és célirányos kihelyezésénél is bizonyítsa, amíg nem késő, amíg a gazdaság, majd az államháztartás össze nem roppan.

Farkas Iván, az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja