A koronavírus az egészségünk mellett a gazdaságunkat, illetve vállalkozóinkat is fenyegeti. A bizonytalanság általában kétségbeesett megoldásokat eredményez. Ezt kívánja megelőzni a kormány. Ennek érdekében két segélycsomagot fogadott el.

Az első csomag főleg a kis és középvállalkozókra vonatkozik. Ennek kedvezményezettjei azok a munkáltatók, akik a meghirdetett rendkívüli állapot során kötelezően zárva tartanak vagy korlátoltan üzemelnek és nem bocsátják el az alkalmazottjaikat. Tehát az alkalmazott nem végezheti el a munkát. Ebben az esetben a munkáltató köteles a havi átlagbér 80%-át kifizetni az alkalmazottnak, majd ezt az összeget (maximum 1.100 euróig) kérvényezheti az államtól, mint támogatást.

A második csomag az egyéni vállalkozókat érinti (kivéve azok, akik a vállalkozásuk mellett alkalmazva is vannak, vagy visszaadták a vállalkozói engedélyüket). Amennyiben ezen személyek a rendkívüli állapot alatt szüneteltetik a vállalkozásukat, vagy csökken a jövedelmük, állami támogatást igényelhetnek az jövedelemcsökkenés arányától függően:

  • Kevesebb mint 20%-os jövedelemcsökkenésnél nincs támogatás
  • 20% - 39,99%-os jövedelemcsökkenésnél a márciusi támogatás 110 euró, áprilistól 180 euró
  • 40% - 59,99%-os jövedelemcsökkenésnél a márciusi támogatás 184 euró, áprilistól 300 euró
  • 60% - 79,99%-os jövedelemcsökkenésnél a márciusi támogatás 257 euró, áprilistól  420 euró
  • 80% feletti jövedelemcsökkenésnél a márciusi támogatás 331 euró, áprilistól 540 euró

A kérvényeket mindkét esetben a https://www.pomahameludom.sk honlapon meg lehet találni, majd a kitöltés után elektronikus úton kell kézbesíteni a helyileg illetékes munkaügyi hivatalba. A nyomtatványok kitöltése viszonylag egyszerű. Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki valótlan adatok alapján kérvényezi a támogatást, annak büntetőjogi következményei is lehetnek.

A következő intézkedés azon munkáltatókat és vállalkozókat fogja érinteni, akiknek csökkent a bevétele és nem tudnak munkát biztosítani az alkalmazottjuknak. Ennek részleteit április 13-án hozzák nyilvánosságra. Továbbá a nagyvállalatokkal is még zajlanak a tárgyalások.

Nagy Dávid,
az MKP jogász szakpolitikusa, az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja