Az Új Szó főszerkesztője, Lajos. P. János a 2019.augusztus 28-i kommentárjában, amelyet Lesz magyar érdekképviselet? címmel írt, a következőt állította: A Híd javaslata, hogy a pártelnökök (az MKP-ben ez három embert, Menyhártot, Berényit és Csákyt érinti) egyáltalán ne szerepeljenek a listán, az MKP nem fogadta el, vagy legalábbis a párt elnöksége nem erősítette meg. Nos, a kommentár címével és ezzel a bővített mondattal kapcsolatban le kell szögeznem a következőket:

1. örömömre szolgál, hogy az Új Szó szerkesztője a címbe foglaltak alapján aggódik a magyar érdekképviseletért, mert a lap eddigi tartalma miatt olvasói joggal az ellenkezőjére gondolhattak.

2. Bugár Béla bizonyos feltételek mellett felvázolta annak lehetőségét, hogy nem lesz a Híd választási listáján. Saját egyéni döntése volt ez, nem a Híd valamelyik pártszervének döntése. Az erről szóló levelét felolvastuk az MKP hétfői elnökségének ülésén, amelyből kitűnik, hogy egyéni döntéséről van szó. Ez a tény elolvasható az Új Szó 2019. augusztus 28-i számának második oldalán, az MKP elnökével készült interjúban is. Illő lenne, ha a lap főszerkesztője elolvasná saját lapja politikai rovatainak tartalmát, mielőtt kommentárt ír az ugyanaz napi kiadásba.

3. Netán az MKP-nak három pártelnöke lenne? 

4. Súlyos csúsztatás, ködösítés és a konkrét téma maszatolása a főszerkesztő azon mondata, amelyben megállapítja, hogy az MKP nem fogadta el Bugár javaslatát, mely szerint az elnökök és a korábbi elnökök ne legyenek a parlementi választási listán. Azért kell a főszerkesztő e mondatát súlyos minősítéssel illetnem és kategorikusan elutasítanom, mert saját lapja, az Új Szó elektronikus kiadásában már hétfőn, 2019. augusztus 26-án, néhány perccel az MKP elnökségének befejezését követően, a Híd hétfői Országos Tanácsának kezdetén leközölték: amennyiben a koalíció, a közös választási lista összeállításának feltétele (Bugár felajánlását követően) az, hogy az elnökök és a korábbi elnökök ne legyenek a listán, akkor Menyhárt József és Berényi József e feltételt elfogadja, Csáky Pál pedig nem döntött arról, kíván-e indulni a parlamenti választáson.  Az MKP Országos Elnöksége pedig szavazással tudomásul vette egyéni döntéseiket. Lajos Pocok Jánossal ellentétben részt vettem az MKP elnökségének ülésén, tudom mi zajlott le azon. Politikai kommentár megírásánál elvárható a főszerkesztő részéről, hogy precíz legyen, járjon a dolgok után, korrekt módon tudósítson, ne csúsztasson, ne ködösítsen és ne maszatolja el a tényeket.

5. Sőt mi több, az Új Szó 2019. augusztus 27-i, keddi számának második oldalán a 4. pontba foglalt állításom, vagyis Menyhárt, Berényi és Csáky hétfői döntése, amelyet az MKP elnöksége szavazással tudomásul vett, le lett közölve.

6. Számomra mindebből az következik, hogy a lap főszerkesztője vagy nem olvassa el a lapjában leközölt politikai híreket, fejleményeket (sem a hétfőit, sem a keddit), vagy szándékosan csúsztat, ködösít és maszatol. Más lehetőség egyszerűen nem lehetséges.

Mindkét lehetőség szomorú sőt, tragikus. Miközben a szlovákiai olvasó joggal várja el az egyetlen szlovákiai magyar napilaptól, hogy az korrekt módon, kiegyensúlyozottan, a tényekre alapozva tájékoztassa olvasóit.

Farkas Iván, az MKP alelnöke