Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mai pozsonyi látogatása alkalmával az MKP székházába látogatott. Az MKP vezetőivel folytatott tárgyalását követően Menyhárt József MKP-elnökkel sajtótájékoztatót tartottak.

A tárgyaláson a Magyar Közösség Pártja részéről az országos elnök mellett részt vett az MKP Országos Tanácsának elnöke, Őry Péter, valamint Csáky Pál országos elnökségi tag. A megbeszélésen Szijjártó Péter tájékoztatott a mai hivatalos pozsonyi tárgyalásairól, az MKP vezetői pedig az európai parlamenti választások felvidéki eredményeit részletezték.

A sajtótájékoztatón Menyhárt József üdvözölte a magyar külügyminisztert, és örömét fejezte ki, hogy folyamatosan felkeresi az MKP székházát pozsonyi útjai során. Az MKP elnöke szerint jó listával és programmal indultak a választáson, hajszálon múlott a parlamenti küszöb elérése (mint ismeretes, az MKP 4,96%-os eredményt ért el). A hiányzó pár száz szavazat okán szomorúak, a megnövekedett szavazatszám viszont örvendetes. Az MKP elnöke ismét köszönetét tolmácsolta a választópolgárok irányába. Az MKP Országos Elnöksége értékelte az eredményeket, a jövőt illetően meggyőződésük, hogy az egységes politikai érdekképviselet csakis etnikai alapon szerveződhet meg.

Szijjártó Péter tájékoztatott arról, hogy Pozsonyban megbeszéléseket folytatott a V4-országok és a balkáni államok külügyminisztereivel. Örömét fejezte ki, hogy a vajdasági magyarok annak ellenére is részt vehettek az EP-választáson, hogy Szerbia nem tagja az Európai Uniónak. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország bővítéspárti az EU-t illetően. Leszögezte: „A magyar kormány mindig és mindenhol az egész magyar nemzet érdekét képviseli. Így lesz ez a következő Európai Parlamentben is. A felvidéki magyarság nem marad érdekképviselet nélkül, azt a magyar kormánypárti EP-képviselők ellátják”.

A külügyminiszter gratulált az MKP-nak a jelentősen megnövekedett szavazatszámhoz, és ahhoz is, hogy három parlamenti pártot is megelőztek az európai parlamenti választáson. Úgy látja, ez is igazolja, hogy van jövője az etnikai alapú képviselet koncepciójának. „Sőt, úgy gondolom, csak ennek van jövője” – tette hozzá. Bízik abban, hogy az EP-választás eredménye olyan lendületet ad az MKP-nak, hogy a következő választáson már nem fog 396 szavazat hiányozni az 5%-os parlamenti küszöb eléréséhez. (on/felvidek.ma)