Ismét magyar ajkú képviselők járultak hozzá egy újabb magyar jogszűkítéshez. A parlament pénteki ülésén megtörte az elnöki vétót, ezzel megszavazták a pedagógusokról szóló új törvényt. Az egyébként is sokat kritizált jogszabály magyar szempontból is hátrányos, kikerült belőle a pedagógusok anyanyelvű továbbképzésének lehetősége. Erre a tényre mind az MKP, mind a szakma civil képviselői (pl. Comenius PI) is felhívták már korábban a figyelmet. Innentől fogva semmi sem garantálja a mai gyakorlat folytatását, azaz, hogy a pedagógusok a szakmai fejlődésük során atesztációikat, továbbképzéseiket, szakdolgozataikat azon a nyelven végezhessék - írhassák, amilyen tanítási nyelvű iskolákban oktatnak. Sajnálatos, hogy a magyarokat is megszólító kormánypárt képviselői megszavaztak egy olyan törvényt, amely magyar pedagógusokat hoz hátrányos helyzetbe.

A Magyar Közösség Pártja felhívja a Most-Híd párt képviselőit, hogy a himnusztörvény tervezett módosításához hasonlóan módosító javaslattal élve javítsák ezt a „hibát”, és sürgősen érjék el e diszkrimináció megszüntetését. Ellenkező esetben magyar iskolákban tanító pedagógusok szakmai fejlődése, szakmai szolgáltató intézmények jövője kerül bizonytalan helyzetbe.

Továbbra is fenntartjuk, hogy a közoktatási törvény módosításával szükséges elérni, hogy a nemzetiségi iskolák jövőjét külön törvénycikkely szabályozza, amelyből kiindulva az ehhez hasonló kérdések is megoldottá válnának. E választási ciklus elején a magyar-magyar párbeszéd során erről megegyezés született. A magyar parlamenti képviselők, a magyarokat is képviselni szándékozó kormánypárt nagy adóssága, hogy erre eddig még kísérlet sem történt.

Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke