A Most-Híd ma bejelentett törvénymódosítási javaslatával – ha azt a parlament elfogadja – kikerülhet a törvényből a himnusz eléneklésével kapcsolatos tiltás és pénzbüntetés, amit nemrég maguk is megszavaztak. Ez az, ami minimálisan elvárható a Most-Hídtól azok után, ami történt.

Az viszont nem vall jellemes hozzáállásra, hogy a súlyos mulasztás kezdeti elismerése és az azért való bocsánatkérés után beindult a felelősség hárítása. A Most-Híd most már ott tart, hogy a törvénymódosítás értelmezésére hivatkoznak mentségként, miközben a parlamenti bizottságokban és a plenáris üléseken a törvény benyújtójától és ellenzéki képviselőtől is néhány alkalommal értesülhettek arról, hogy a törvénymódosítás vagy annak értelmezése problémás. Ennek ellenére megszavazták a törvényt, és most utólag próbálják a tüzet oltani a törvényértelmezésre vonatkozó egyre zavarosabb és ellentmondásosabb kommunikációval: a látszólagos jellemes hozzáállás, amikor az ügy kirobbanásakor még személyi következményeket ígért, így lett megint a szokásos felelősséghárító, megúszásra játszó, „harmadik mondatos” kommunikációs taktika.

Az MKP mindazonáltal felhívja a figyelmet, hogy a botrányos törvénymódosítás esetleges kijavítása esetén is csak ugyanott tartunk majd, ahol „a part szakad”. A szlovákiai magyarok identitásának kifejezését továbbra is tiltják és büntetik majd Szlovákiában!  A magyar nemzeti színek használatára – amelyek természetesen a szlovákiai magyarok jelképei is – a sportrendezvényeken továbbra is tilalom marad érvényben, amely miatt jelenleg is rendszeresen büntetnek meg magánszemélyeket és a dunaszerdahelyi futballklubot.

A szlovákiai magyar választók szavazataival is kormányzati szerephez jutott pártnak nem csak a saját hibáit kellene folyamatosan kijavítania, hanem akár a kormányzati szerepvállalásuk megfontolásával kellene mindent megtennie azért, hogy az emberi méltóságunkat sértő tiltásokat végre valahára megszüntesse.

Az MKP felhív minden jóérzésű magyar és más nemzetiségű polgárt, hogy írják alá a szlovákiai magyarok szabad szimbólumhasználatáért indított petíciónkat.

Az MKP sajtóosztálya