Most, hogy országszerte és Európa-szerte is zajlanak a tavaszi nagytakarítási programok, ismét a figyelem központjába került a hulladékkezelés és hulladékmegelőzés témája régióinkban is. Egyre többen tudatosítják, milyen hatással lehet életünkre, környezetünkre, ha szemetelünk, és nem megfelelően kezeljük a hulladékot.

S bár a hulladékkezelés kérdését helyi szinten kell megoldani, az európai szintű együttműködés, a jó gyakorlatok megismerése, és az uniós jogszabályi keret sokat javíthat a helyzeten. Nem túlzás, ha kijelentjük, hogy korunk egyik nagy kihívása az óriási mennyiségű, felhalmozódó hulladék és annak megfelelő kezelése. A hulladékgazdálkodás javítása kulcsfontosságú bolygónk megőrzése szempontjából.

Az Európai Parlament az elmúlt években több mint 60 hulladékgazdálkodással kapcsolatos petíciót kapott, elsősorban Belgiumból, Bulgáriából, Görögországból, Olaszországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból. Néhány országban, Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban tényfeltáró látogatást is tett a Petíciós Bizottság.

A petíciók témái és a bennünk felmerült problémák alapján született meg a Petíciós Bizottság állásfoglalása, amelyet a közelmúltban fogadott el az Európai Parlament plenáris ülése. A dokumentumban a képviselők elismerik, hogy előrelépés történt a hulladékok környezetre és emberi egészségre gyakorolt hatásainak csökkentése terén, ugyanakkor számos kihívás továbbra is fennáll. A dokumentum leszögezi, hogy a nem megfelelő hulladékgazdálkodási gyakorlatok súlyos környezeti hatással járnak a talaj-, a víz- és a légszennyezés tekintetében. A petíciók benyújtói nemcsak más tagállamokban, hanem Szlovákiát illetően is rámutattak arra, hogy hulladéklerakókat és hulladékégetőket engedélyeznek, illetve nem megfelelően kezelnek lakó- és mezőgazdasági területek közelében. Elég, ha csak a Dimitrovka vegyi művek vereknyei lerakatára vagy a párkányi projektre gondolunk.

A témában benyújtott petíciók rávilágítottak arra, hogy a hulladékgazdálkodási helyzet számos tagállamban még mindig komoly problémát jelent, ezért a képviselők szerint jelentősen javítani kell a hulladékokról szóló uniós keretirányelv és a hulladékmegelőzési és -kezelési intézkedésekre vonatkozó többi uniós jogszabály végrehajtását, beleértve a veszélyes hulladékokra vonatkozó rendelkezéseket is.

Fontos, hogy a tagállamok felé az EP olyan kéréseket fogalmaz meg, mint például a hulladékmegelőzés prioritássá tétele, vagy az újrahasznosításra, a szelektív gyűjtésre és az újrafeldolgozásra vonatkozó hatékony tervek kidolgozása. A szemetelés megelőzését pedig minden tagállamnak figyelemfelkeltő kampányokkal kell elősegítenie.

Az állásfoglalás kidolgozásáért a Néppárt részéről az MKP EP-képviselője, Csáky Pál volt a felelős.

Forrás: Csáky Pál EP-képviselő irodája