„Sorsunk egybeforr, együtt megyünk tovább,
 Az élet viharában Te vigyázol reám.
Köszönöm, hogy szeretsz, s hogy hiszel nekem,
 S hogy megosztod az életed velem.”
(Vörösmarty)

"Randevú egy életen át…" címmel veszi kezdetét idén február 10-én a Házasság Hete. Európa szerte kiemelt fontossággal bír ez az esemény azon civil szervezetek életében, akik feladatul tűzték ki a gyermekekkel való foglalkozást, a család intézményének erősítését, ezáltal a felvidéki magyar közösség építését is.  

„Az emberek döntéseit nagy mértékben meghatározza, hogy milyen emberekkel, milyen életpéldákkal találkoznak, éppen ezért a Házasság Hetének célja, hogy minél több helyen az országban életközelbe hozzanak olyan párokat, akik a házasság fontos kérdéseinek megválaszolásában előbbre vannak az átlagnál – mondta el a rendezvény megnyitója kapcsán Herjeczki Kornél a Házasság hete magyarországi koordinátora.

Ez a kezdeményezés minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Angliából ered, és Bálint-nap környékén, a keresztény egyházak és civil szervezetek bevonásával tartják meg világszerte.

A Femine Fortis PT is fontosnak tartja, hogy az egyes rendezvényeken keresztül, a Házasság Hete keretén belül, rámutassunk a családnak, mint intézménynek fontosságára és lehetőségeink szerint népszerűsítsük azt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a ma oly divatos és egyre terjedő házasság nélküli együttéléssel szemben alternatívát kínáljunk a fiatal lányoknak, fiúknak. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a család és a karrier összehangolható és a család megtartó ereje semmivel sem ellensúlyozható. 

A Házasság Hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság, a család örökkévaló értékét. 

A sorozat 2019-ben Magyarországon 12-ik, Szlovákiában pedig a kilencedik alkalommal kerülnek megrendezésre előadások, beszélgetések, kulturális és társadalmi rendezvények felvidéki magyar civil szervezetek bekapcsolódásával.

A Femine Fortis fontosnak tartja, hogy a civil társadalom Szlovákiában is bekapcsolódjon a család, a házasság hetének rendezvénysorozatába, hogy a felvidéki magyar családok gondjairól, mindennapos harcaikról, de örömeikről és sikereikről egyaránt beszéljünk, erősítve ezzel a család intézményét és magyar közösségünk építését. Ezért a Femine Fortis PT az idén is Felvidék szerte családi és társadalmi rendezvényeken fogja méltatni és propagálni a család, a házasság, az elköteleződés és a gyermekvállalás értékeit. 

Ezek az értékek a magyar nemzetpolitika megalapozói, hiszen a család, a magyarság megerősödése nélkül nem valósulhat meg a szülőföldön való megmaradásunk és boldogulásunk sem.

Célunk, hogy a felvidéki magyar fiatalok ezeket az értékeket, mint közösségünk megtartó erejét, magukénak vallják, a szilárd családi köteléket tartsák követendő példának.

Bízunk benne, hogy a családot és a házasságot népszerűsítő rendezvénysorozat, valamint a magyar nemzetpolitika által nyújtott családtámogatások is elősegítik, hogy növekedjen a felvidéki magyar fiatalok körében a házasulási és családalapítási szándék, hogy megtalálják boldogulásukat szülőföldünkön, erősítve ezzel nemzeti közösségünket a Felvidéken.
 
Németh Gabriella
a Femine Fortis PT alelnöke